«Παγωμένοι» οι καταναλωτές, δεν κοιτάζουν πια ούτε τις βιτρίνες, περιμένοντας τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

Οι επιχειρηματίες λιανικού εμπορίου κρίνουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς διαπιστώνουν την ασφυξία στην αγορά.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο προεκλογικός Ιανουάριος έδωσε στο λιανικό εμπόριο μια αύξηση 15%. «Οι καταναλωτές αγόραζαν ελπίδα», λένε οι έμποροι. Η ευφορία αυτή διατηρήθηκε μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου, όταν το θετικό πρόσημο μειώθηκε στο 8%. Σήμερα η αγορά έχει πέσει στο μηδέν.

Τι  θέλουν οι επιχειρηματίες

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ζητούν γρήγορα αποτελέσματα και ελπίζουν σε μικρές αλλαγές, καθώς όπως λένε, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι δυνατό να αλλάξει υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις πρέπει να διατηρηθεί,στην παρούσα συγκυρία», λέει στο newpost ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, Αντώνης Ζαΐρης, ο οποίος εκπροσωπεί, κυρίως, πολυκαταστήματα και μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Και θέτει τις προτεραιότητες των επιχειρηματιών.
-Άμεσα ρευστότητα στην πραγματική οικονομία
-Ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και συμφωνία εργαζομένων-εργοδοτών
-Ρύθμιση των κόκκινων δανείων, μεγάλος όγκος των οποίων αφορά σε καταναλωτικά και επιχειρηματικά
-Πληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τους επιχειρηματίες

Τι φοβούνται οι επιχειρηματίες  

Σύμφωνα με τον κ. Ζαΐρη, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το εσωτερικό default, η χρεωκοπία, δηλαδή, στην αγορά.

Ένας ακόμη φόβος που εκφράζει, «αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί άμεσα», είναι η αύξηση των απολύσεων: «Φοβάμαι ότι μέσα στο 2015 θα ξεπεράσουμε τις 50.000 απολύσεις, αν τα πράγματα "τρενάρουν" περισσότερο ή αν αλλάξει δραστικά το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για τις επενδύσεις».

Και σημειώνει την αντίθεση των επιχειρηματικών στην προληπτική φορολόγηση των τριγωνικών συναλλαγών: «Ο νόμος ζητά από τον επιχειρηματία που κάνει εισαγωγές να προπληρώσει τον φόρο του 26%. Αυτό θα οδηγήσει σε απώλεια φορολογικών εσόδων, γιατί πολλές επιχειρήσεις θα αλλάξουν την έδρα τους και θα μετακινηθούν σε χώρες με πιο ήπια φορολόγηση»