Ο ∆είκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα επιδεινώθηκε το Μάρτιο και διαμορφώθηκε στις 96,8 από 98,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα,  σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το οποίο αποδίδει την εικόνα στην παράταση των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία με τους εταίρους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σε αντίθεση με την προηγούμενη καταγραφή του δείκτη, αυτή τη φορά οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Σχετική ενίσχυση της απαισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας καταγράφεται σχεδόν σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στις Υπηρεσίες και στις Κατασκευές. 

Αναλυτικά:

- Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώνονται, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να παραμένει στα ίδια επίπεδα όμως τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να εξασθενούν περαιτέρω.

- Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα αλλά και τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση επιδεινώνονται, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βαίνουν δυσμενέστερες.

- Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις δεν μεταβάλλονται, όμως οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους επιδεινώνονται και πάλι. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η ρευστοποίηση των αποθεμάτων.

- Στις Κατασκευές, καταγράφονται δυσμενέστερες εκτιμήσεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων και περισσότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα.

- Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού δεν μεταβάλλονται, ενώ εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο βελτιώνονται, όπως συμβαίνει και με τις προθέσεις για αποταμίευση, με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας να επιδεινώνονται οριακά.

TAGS