Την άρση της ρύθμισης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τα ανείσπρακτα ενοίκια προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, αμέσως μετά το Πάσχα, με την οποία θα αίρεται η απόφαση που ορίζει εγκύκλιος της γγ Εσόδων και η οποία όριζε ότι θα φορολογηθούν ως εισόδημα, με την κλίμακα του 2014, και τα ανείσπρακτα ενοίκια από ακίνητα. Η κυρία Βαλαβάνη σημείωσε ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων  Εσόδων προχώρησε στην τυπική εφαρμογή του νόμου, χωρίς όμως να έχει συζητηθεί το θέμα σε ανώτατο επίπεδο. Για το λόγο αυτό προανήγγειλε την κατάθεση σχετικής τροπολογίας, με στόχο να μην επιβαρυνθούν άδικα οι ιδιοκτήτες που δεν εισέπραξαν ενοίκια πέρυσι. 

Στην τροπολογία θα αναφέρεται ότι και για τη χρήση του 2014 θα ισχύσει το προηγούμενο καθεστώς, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ανείσπρακτων ενοικίων θα μπορούν, με μια χειρόγραφή δήλωση, να τα εκχωρήσουν στο Δημόσιο. 

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, και ότι θα ισχύσει αφορολόγητο όριο οριζόντια και όχι μόνο για την πρώτη κατοικία. Όπως είπε στόχος είναι η μικρή και ένα μέρος της μεσαίας ακίνητης περιουσίας, να προστατεύονται από ένα όριο, κάτω από το οποίο δεν θα φορολογούνται και θα αφορά στη συνολική καίνητη. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι πρώτα θα επανακαθοριστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες και μετά θα οριστεί το όριο του αφορολογήτου στα ακίνητα

Οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα καθοριστούν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα έρθει στη Βουλή το φθινόπωρο, ενώ για την αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά, η Νάντια Βαλαβάνη ανέφερε ότι, αν και τάσσεται υπέρ του μέτρου, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν νομοθετικά κωλύματα. 

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή ανέλαβε προσωπική δέσμευση ότι δεν θα υπογράψει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, δίνοντας τέλος στα σχετικά σενάρια.