Αντιδράσεις προκαλεί στους κύκλους των δανειστών προκαλεί η νέα Εθνική Αρχή εποπτείας για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, που προτείνει η κυβέρνηση στη νέα, 26σέλιδη λίστα Βαρουφάκη. 

Οι δανειστές είναι δυσαρεστημένοι, καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες που επικαλείται το capital.gr, η διάταξη παρακάμπτει εμμέσως τον εποπτικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και της μεταφοράς μέρους της εποπτείας των συστημικών τραπεζών στην EKT και  στον Ευρωπαϊκό  μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).  

Στο άρθρο 10.4 του εγγράφου, αναφέρεται ότι η Ελλάδα προτείνει «συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα της δημιουργίας» μίας Εθνικής Αρχής (National Competent Authority - NCA) «η οποία σε συνεργασία με τους υφιστάμενους φορείς εποπτείας, θα είναι υπεύθυνη για την εποπτεία του τραπεζικού τομέα, των ασφαλιστικών  εταιρειών  και άλλων εταιρειών  επενδύσεων.

Η ρύθμιση προβλέπει χρονοδιάγραμμα από τον Ιούνιο έως και το δεύτερο εξάμηνο του 2015, ενώ εκτιμάται ότι το μέτρο δεν θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι θα είναι  διοικητικού χαρακτήρα.

Aπομένει να δούμε εάν θα υπάρξουν και επίσημες αντιδράσεις από τους ευρωπαίους εταίρους.