Η Ελλάδα είπε στους δανειστές της πως θα ξεμείνει από ρευστότητα στις 9 Απριλίου, υποστηρίζει το πρακτορείο Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές από την ευρώ. Το δημοσίευμα διέψευσε κατηγορηματικά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι «το ανώνυμο δημοσίευμα για θέματα που υποτίθεται ότι συζητήθηκαν στον EWG, υπονομεύει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Η έκκληση, συνεχίζει το δημοσίευμα έγινε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη στο Euro Working Group, η οποία πραγματοποιήθηκε για να διαπιστωθεί το πόσο μακριά βρίσκεται η Αθήνα από την εκπλήρωση των όρων που θα ξεκλειδώσουν τη νέα οικονομική βοήθεια.

Στη συνέχεια το Reuters κάνει αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση στο περιοδικό Der Spiegel σχετικά με την αποπληρωμή της δόσης 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ καθώς και στη δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη πως οι υποχρεώσεις προς το Ταμείο θα τηρηθούν κανονικά.

Ωστόσο, υπογραμμίζει το πρακτορείο, η επιλογή που θα αναγκαστεί να επιλέξει η Αθήνα – είτε αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, είτε αποπληρωμή μισθών και συντάξεων – επαναλήφθηκε αρκετές φορές κατά την τηλεδιάσκεψη.

Η Ελλάδα μπορεί να λάβει 7,2 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ εάν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση ως όρο για την εκταμίευση.

Αλλά η νέα κυβέρνηση, συνεχίζει το Reuters, δεν θέλει να εφαρμόσει τα εν λόγω μέτρα που έρχονται σε αντίθεση με τις προεκλογικές της υποσχέσεις και διαπραγματεύεται πλέον μία νέα λίστα με μέτρα τα οποία θα ικανοποιούσαν και τις δύο πλευρές.

Ο έλληνας εκπρόσωπος, κατά την τηλεδιάσκεψη είπε πως μία συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να γίνει «μετά θάνατον» για την Ελλάδα και συνέχισε λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένας τρόπος ώστε να μπορέσουμε να πάμε πιο πέρα από την 9η Απριλίου», αναφέρει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης.

Πρόσθεσε ταυτόχρονα πως το να μην αποταμιεύεται οικονομική βοήθεια μέχρις ότου βρεθεί συμφωνία με τους δανειστές, είναι εξωπραγματικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο, εκπρόσωποι άλλων χωρών όπως η Γερμανία υπενθύμισαν στην Ελλάδα τη συμφωνία που έγινε στα πλαίσια του πακέτου διάσωσης των 240 δισ. ευρώ. Ότι δηλαδή η Αθήνα πρέπει να συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις και να τις εφαρμόσει. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφεραν δεν υπήρχε καμία περίπτωση να εκταμιευθούν οικονομικοί πόροι προς τη χώρα μέχρι την 9η Απριλίου.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης επεσήμαναν στην κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί τη ρευστότητα, αγγίζοντας τα κεφάλαια διαφόρων φορέων της γενικής κυβέρνησης και των κρατικών επιχειρήσεων, ακόμη και εάν θα έπρεπε να ψηφίσει τους ανάλογους νόμους στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η Ελλάδα επανέλαβε ότι ακόμη και έτσι τα χρήματα δεν θα έφταναν για να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ και τις πληρωμές μισθών και συντάξεων της επόμενης εβδομάδας.

Δεν ικανοποίησε τους δανειστές η νέα λίστα

Στο ίδιο δημοσίευμα, το πρακτορείο κάνει αναφορά και στη νέα, λεπτομερέστερη, λίστα που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν χθες.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, εκπρόσωποι των θεσμών ανέφεραν πως η λίστα είμαι μακριά από το να χαρακτηριστεί ικανοποιητική.

Κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις, όπως τα κοινωνικά μέτρα προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση, ανέφεραν σύμφωνα με το Reuters, ωστόσο κάποιες άλλες προτάσεις δεν ήταν αρκετά λεπτομερείς, ή αρκετά κοστολογημένες.

Άλλες προτάσεις, όπως στα φορολογικά, την αγορά εργασίας, η ρύθμιση για τους φορολογούμενους, έρχονται σε αντίθεση με τα όσα συμφωνήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης σημείωναν πως οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια σημείωσαν πραγματική πρόοδο μόνο τις τελευταίες ημέρες και σε αυτό το πλαίσιο εκτιμούσαν πως η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα τέλη Απριλίου ήταν ακατόρθωτη.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters πως θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα στις 8 Απριλίου με σκοπό να υπάρξει μία συμφωνία πάνω στη λίστα μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένου και του αντίκτυπου που θα έχει στον προϋπολογισμό, έως την εβδομάδα που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο τακτικό Eurogroup στις 24 Απριλίου στη Ρίγα.