Μήνυμα στροφής στην ουσιαστική επιχειρηματικότητα έστειλε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς

Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος επεσήμανε πως διαχρονικά το ακλόνητο και σαφές πλαίσιο, στο οποίο πρέπει να κινηθούμε και τώρα, είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Σε αυτό το σημείο επικαλέστηκε τις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων που δείχνουν επιθυμία των πολιτών για παραμονή της χώρας στο κοινό νόμισμα:

Και είναι μια μεγάλη παρηγοριά ότι αυτή την αντίληψη [της συμμετοχής στην ΕΕ] δεν τη μοιράζονται μόνο οι προνομιούχοι, η ελίτ. Το ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι γύρω στο 70% του ελληνικού λαού πιστεύει ότι αυτό είναι το σημείο αναφοράς. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή τη σχέση [με την ΕΕ] θα πρέπει να τη δούμε ως μια σχέση συνιδιοκτησίας, όχι ως σχέση επιβολής, είναι μια σχέση στην οποία είμαστε συνοικοπεδούχοι, συνιδιοκτήτες. Δεν μας επιβάλλεται, γιατί είμαστε κι εμείς κομμάτι της.

Ταυτόχρονα επεσήμανε πως ο «ιδιωτικός τομέας μεγαλουργεί στην εξωστρέφεια και ζαρώνει στην προστασία». 

«Μόνο η εξωστρέφεια, η απελευθέρωση και το γκρέμισμα αγορών ανούσιων, εμποδίων ρυθμιστικών και άλλων, απελευθερώνει τις δυνάμεις» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: 

Όσοι πίστευαν ότι η προστασία στην ιδιωτική δραστηριότητα προκύπτει από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κάποια στιγμή είδαν ότι δεν είναι αρκετό. Αυτή λοιπόν τη λογική, ότι χρειαζόμαστε ρυθμιστικά πλαίσια ή μια επιδοματική λογική για να προκόψουμε, πιστεύω ότι σιγά σιγά την αφήνουμε πίσω μας. Η μόνη λογική για να προκόψουμε είναι αυτή των ανοιχτών συνόρων και επιλογών και της ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου. Και το ΕΣΠΑ 2014-2020, που η Ε.Ε. θέτει στη διάθεση της χώρας μας για τα επόμενα πέντε χρόνια, συνολικού ύψους 20 δισ.ευρώ, ακριβώς αυτή τη λογική προαγάγει.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η χώρα έχει αφήσει καιρό πριν πίσω της τις «διακηρυκτικές» προσδοκίες:

Πολύ λίγοι πιστεύω, και εδώ και έξω από τη χώρα, ενδιαφέρονται πια για το τι προτιθέμεθα να κάνουμε ή διακηρύσσουμε ότι θέλουμε να κάνουμε. Τώρα έφτασε η ώρα τού 'κάνουμε', έφτασε η ώρα της δουλειάς" είπε και πρόσθεσε ότι σε αυτό το σκηνικό χρειάζεται συναντίληψη των καταστάσεων και συνεννόηση γιατί "κανένας μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός δεν μπορεί να προκύψει αν δεν βάλουν όλοι το δικό τους λιθαράκι με συναίνεση.