Για τον κίνδυνο να βυθιστεί ξανά στην ύφεση η ελληνική οικονομία, προειδοποιεί η Wall Street Journal, επικαλούμενη δηλώσεις αναλυτών.

Η αργή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών εντείνει την αβεβαιότητα για την οικονομία της χώρας, η οποία πέρυσι βγήκε από εξαετή ύφεση, έπειτα από μία εξαετία, που εξαφάνισε πάνω από το 25% από το ΑΕΠ της.

Έπειτα από μια ήπια ανάπτυξη την περασμένη χρονιά, η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει διολισθήσει στην ύφεση, εκτιμούν αναλυτές, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα.

«Το μακροοικονομικό περιβάλλον πιθανότατα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται μέχρι να επιλυθεί η πολιτική αβεβαιότητα και το πρόβλημα ρευστότητας» επισημαίνει έκθεση της JP Morgan, στην οποία τονίζεται πως η εμπιστοσύνη στην μεταποίηση, τις υπηρεσίες και τις κατασκευές έπεσε σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε οικονομίες που βρίσκονται σε ύφεση.

Η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με 1,4% το 2015, αλλά πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η εκτίμηση αυτή είναι πολύ αισιόδοξη, σημειώνεται. 

Και συνεχίζει το δημοσίευμα τονίζοντας ότι πολλά εξαρτώνται από την επίδοση στα φορολογικά έσοδα. 

Στο δημοσίευμα της WSJ, αναφέρεται πως γερμανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αντέξει μέχρι τον Ιούλιο, όταν και πρέπει να πληρώσει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ και θα χρειαστεί σίγουρα χρηματοδότηση για να αποφύγει τη χρεοκοπία.