current views are: 2

9 Απριλίου 2015
Δημοσίευση07:20

Καταβλήθηκε η δόση των 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ

Καταβλήθηκε η δόση ύψους 448 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δήλωσαν υψηλά ιστάμενες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δημοσίευση 07:20’
αρθρο-newpost

Καταβλήθηκε η δόση ύψους 448 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δήλωσαν υψηλά ιστάμενες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Καταβλήθηκε η δόση ύψους 448 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Η είδηση έρχεται στον απόηχο του χθεσινού Euro Working Group στις Βρυξέλλες καθώς χθες άνοιξε «παράθυρο» για την εκταμίευση των δόσεων, όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους τρεις «θεσμούς».

Οι συζητήσεις, επί της λίστας μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, συνεχίστηκαν το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης σε γεύμα εργασίας των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Νίκου Θεοχάρακη.

Στη συνεδρίαση έγινε μία αποτίμηση της κατάστασης, σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, όπως σημείωσε χθες εκπρόσωπος της Κομισιόν, στην οποία συμμετείχε ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας στο Brussels Group, Νίκος Θεοχαράκης. 

Τα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας προχώρησαν χθες σε επανέναρξη των επαφών -σε κεντρικό ξενοδοχείο- μετά την ολιγοήμερη διακοπή λόγω του Πάσχα των Καθολικών, όπως είχε προαναγγείλει και η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση με τον έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Τυπικώς δεν έχουμε κάποια νέα κατάσταση σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για τη λίστα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε από την πλευρά της, νωρίτερα το μεσημέρι, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, ενώ, αναφερόμενη στο Euroworking Group, έκανε λόγο για «κανονική συνάντηση» με ευρεία ημερήσια διάταξη.

«Αυτές οι διαπραγματεύσεις (σ.σ. της Αθήνας με τους θεσμούς) βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξακολουθούμε να περιμένουμε η Ελλάδα να εναρμονίσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων με τους τρεις θεσμούς», δήλωσε η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε.

Παρά την πρόοδο αυτή, ασαφές παραμένει σε ποια βάση μέτρων μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Τα τεχνικά κλιμάκια των τριών Θεσμών άρχισαν και πάλι να εργάζονται στην Αθήνα, αλλά παραμένει άγνωστο αν χθες τελικώς στς Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ελλάδος, γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών καθ. Νικόλαος Θεοχαράκης παρουσίασε νέες ελληνικές προτάσεις ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, τις οποίες προετοίμαζε τις προηγούμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο. Αντιθέτως, μέχρι την πρώτη διακοπή των εργασιών χθες το απόγευμα, πηγές των Θεσμών έδειχναν ενοχλημένοι για τα κείμενα εργασίας και τις «θεωρητικολογίες» που τους είχε δείξει ως τότε η ελληνική κυβέρνηση.

Τα… φώτα στο Brussels group
 
Σήμερα συνεχίζεται και για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Euroworking Group, όχι όμως πλέον με θέμα την Ελλάδα αλλά με σκοπό να προετοιμάσει το επόμενο Eurogroup της 24ης Απριλίου, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τη χώρα μας.
 
Την Τρίτη ή Τετάρτη πάντως μετά το Πάσχα θα συνεδριάσει το Brussels Group. Εκεί οι δανειστές αναμένουν να παρουσιαστούν νέες ελληνικές προτάσεις για μέτρα που θα υποκαταστήσουν άλλα που περιλαμβάνονταν στην 5η αξιολόγηση της παλαιάς Τρόικας.

Παράλληλα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για τα δημοσιονομικά θέματα (fiscal teams) θα επιχειρήσουν μία αξιολόγηση-εξπρές για τις ελληνικές προτάσεις. Αυτές πρέπει να οριστικοποηθούν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος.

Τέλη της εβδομάδος εκείνης ή στις 20-21 Απριλίου αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Euroworking Group. Θα είναι το τελικό κρας-τεστ και εκεί θα κριθεί αν η Αθήνα έκανε την ρελάνς που χρειαζόταν για να γεφυρωθεί το χάσμα στα δημοσιονομικά θέματα.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έγινε πρόοδος στην χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group ενώ θα συνεχιστούν οι συζητήσεις  με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες και στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα ώστε μία κατ αρχήν συμφωνία να προκύψει πριν τις 24 του μήνα. Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι οι υποχρεώσεις της χώρας θα καλυφθούν κανονικά και ότι έχει χρήματα μέχρι και τον Μάιο. 


σχετικα αρθρα