Ανησυχία για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε επτά μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσα στις οποίες και η ιταλική La Repubblica, ενώ μόλις χτες πέταξε... νέες «βόμβες» ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, και εμφανίστηκε ανήσυχη για το εάν θα εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη την περασμένη Κυριακή.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημειώνει ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά στην Ελλάδα και ότι, για τον λόγο αυτό, θα χρειαστεί μεγάλο πνεύμα συνεργασίας, προσθέτοντας ότι «από τη μεριά μας υπάρχει πλούσιο πνεύμα συνεργασίας». Η Κριστίν Λαγκάρντ, σχολιάζει, επίσης, την δήλωση του εκπροσώπου της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, Πάολο Νογκέϊρα Μπατίστα, ο οποίος θεωρεί ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας οι κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραβιάστηκαν και προσαρμόσθηκαν για να τύχουν κατανόησης οι ανάγκες της ζώνης του Ευρώ».

«Οι δηλώσεις του κυρίου αυτού είναι ανακριβείς. Είναι σαφώς μεροληπτικές και δεν βασίζονται στα γεγονότα. Παραδείγματος χάρη, εκπονήσαμε μελέτη σχετικά με την δημόσια οικονομική προσαρμογή που ζητήθηκε από το Ταμείο σε διάφορες χώρες και διαπιστώσαμε ότι η προσπάθεια που ζητήθηκε από τους Eυρωπαίους είναι μεγαλύτερη, σε όγκο και περιεχόμενο, από εκείνη που ζητήσαμε, π.χ., από χώρες της Μέσης Ανατολής όπως η Ιορδανία, η Τυνησία και το Μαρόκο», σχολιάζει σχετικά η κυρία Λαγκάρντ.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, τέλος, δηλώνει ότι «την ανησυχεί ιδιαίτερα το ότι το κόστος της κρίσης κλήθηκαν να το σηκώσουν κυρίως η οι πιο φτωχοί και η μεσαία τάξη» και συμπληρώνει «για τον λόγο αυτό καταβάλλαμε προσπάθεια για να αλλάξουν τα δεδομένα. Πριν, όταν μια τράπεζα ήταν σε δύσκολη κατάσταση και χρειαζόταν βοήθεια, αυτό γινόταν με τα χρήματα των πολιτών. Τώρα δημιουργήσαμε ένα σύστημα το οποίο μεταθέτει την υποχρέωση της διάσωσης στους μετόχους των χρηματοοικονομικών οργανισμών που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση».