Νέο πακέτο ύψους 30-40 δισ. ευρώ εκτιμά ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Μαρσέλ Φράτσερ, όπως τόνισε στο Bloomberg.

Ο επικεφαλής του DIW τονίζει ότι είναι τώρα η στιγμή να εξετάσουμε το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα, καθώς η τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως η χώρα θα χρειαστεί οικονομική στήριξη για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο κ. Φράτσερ δηλώνει ότι ένα τρίτο πρόγραμμα θα συνοδεύεται απαραιτήτως με νέες μεταρρυθμίσεις και μέτρα, συμπληρώνοντας πως για να εφαρμοστούν όλες οι αλλαγές, χρειάζεται χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση. 

Λέει χαρακτηριστικά:

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση είναι η χρηματοδότησή της. Όσο δεν λαμβάνει χρήματα από τους θεσμούς πιέζεται αρκετά. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η χρηματοδότηση δεν θα λύσει τα προβλήματά της. Το πιο επείγον είναι τι θα γίνει το καλοκαίρι. Είναι φανερό πως θα ξεκινήσει μια συζήτηση για ένα νέο πακέτο που θα έχει χρονική διάρκεια τρία χρόνια και θα είναι ύψους 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για το εάν υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου τονίζει: «Δεν παίρνω και τόσο σοβαρά την ημερομηνία που έδωσε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, γιατί έχουμε δει και στο παρελθόν να μην τηρούνται οι προθεσμίες, όμως γενικά είμαστε σε καλό δρόμο. Τα σημάδια που ακούω εδώ στη Γερμανία, είναι ότι "θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα" και θεωρώ πως είναι ξεκάθαρο ότι τώρα αυτό που έχει να κάνει η Ελλάδα είναι να στείλει το δικό της μήνυμα ότι είναι έτοιμη να δεσμευτεί». 

Ο κ. Φράτσερ αναφέρει ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια βλέπουμε το ίδιο έργο, δηλαδή την τρόικα να ζητά περισσότερα και την ελληνική πλευρά να κάνει τα λιγότερα που πρέπει, δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα και γι' αυτό πιστεύω πως στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε συμφωνία».