Συνεδριάζει εκ νέου την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να εξετάσει την περαιτέρω έκτακτη χρηματοδότηση προς το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, λίγες ώρες πριν πετάξει για την Ουάσιγκτον για να παραστεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Ντράγκι αναμένεται να αναφερθεί και στην Ελλάδα και να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι προτίθεται να πράξει η ΕΚΤ με την Ελλάδα και μέχρι ποιο σημείο να συνεχίσει να την χρηματοδοτεί μέσω του ELA.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της UBS, Μάρτιν Λέκ:

Η κρίση του ευρώ δεν έχει τελειώσει. Από την άλλη, όμως, η νομισματική ένωση βρίσκεται σε ένα καλό σημείο με τις χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο και το ευρώ να ευνοούν για την τόνωση της οικονομίας. Επιπλέον η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει να επισκευαστούν οι οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνη, αν και είναι ακόμη νωρίς για να κρίνουμε αυτές τις πιθανότητες.

Η δημόσια τοποθέτηση του Ντράγκι στα δύο αυτά σημαντικά θέματα (QE και Ελλάδα) κρίνεται από τους αναλυτές ως απαραίτητη, πρώτον για να δώσει κάποια σημάδια για τις προοπτικές της ποσοτικής χαλάρωσης και πέραν του 2015, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας για να κατευνάσει τις ανησυχίες των αποταμιευτών που το τελευταίο διάστημα αποσείρουν τις καταθέσεις τους υπό το φόβο για ανώμαλης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.