Καμπανάκι κινδύνου, ακόμη και χρεοκοπίας, κρούει η Handelsblatt, για τις ελληνικές τράπεζες, εξαιτίας του «σπιράλ θανάτου» της ελληνικής κρίσης. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην υποβάθμιση του αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch, ο οποίος θεωρεί «ρεαλιστική» την πιθανότητα χρεοκοπιών στους κόλπους του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι πέρυσι βρίσκονταν σε πορεία ανάκαμψης μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests της ΕΚΤ,  σήμερα βρίσκονται και πάλι ενώπιον προβλημάτων και «ενδέχεται να χρειαστούν σύντομα «φρέσκο κεφάλαιο». «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται, οι πελάτες αποσύρουν ολοένα μεγαλύτερα ποσά καταθέσεων εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, η οικονομία απειλείται με υποτροπή στην ύφεση» επισημαίνει, τονίζοντας ότι τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι τα κόκκινα δάνεια ύψους σχεδόν 80 δισ. ευρώ, δηλαδή 37,5% του συνόλου των δανείων, δεν εξυπηρετούνται πια. 

Παράλληλα, υπογραμμίζει τη διάψευση των προσδοκιών για μείωση του ποσού αυτού εντός του 2015, αποδίδοντας την ανακοπή αυτή στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την προώθηση ρύθμισης για την πρώτη κατοικία:

Μετά την εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα η ανάπτυξη υπέστη ξανά κάμψη. Την ίδια ώρα πλήττεται το αίσθημα ευθύνης των οφειλετών. Πολλοί περιμένουν να εφαρμόσει ο Αλέξης Τσίπρας την προεκλογική του υπόσχεση για διά νόμου παραγραφή μέρους των χρεών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Από μόνη της η ανακοίνωση ενός τέτοιου κουρέματος ιδιωτικού χρέους επιφέρει απώλειες δισεκατομμυρίων για τις τράπεζες.

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι τώρα είναι ορατός ο κίνδυνος νέων απωλειών για τις τράπεζες, εξαιτίας του σχεδιαζόμενου από την κυβέρνηση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων ιδιωτών από τους πλειστηριασμούς. Ρύθμιση που, όπως επισημαίνεται, δέχτηκε επικρίσεις από την πλευρά της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι και η Moody's προειδοποίησε χθες για το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη Αυξήσεων Μετοχικού Μεφαλαίου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας.