Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,5% για φέτος προβλέπει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (Global Financial Stability Report), βάζοντας την Ελλάδα μαζί με Ρωσία και Ουκρανία στο «πεδίο αβεβαιότητας» για την Ευρώπη, με τον επικεφαλής οικονομολόγο, Ολιβιέ Μπλανσάρ να σημειώνει στην παρουσίαση ότι ένα Grexit θα ήταν επώδυνο, αλλά περισσότερο διαχειρίσιμο σε σχέση με το 2012.

«Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό θα ήταν ένα γεγονός που θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές», διεμήνυσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, παρουσιάζοντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Ο κ. Μπλανσάρ υπογράμμισε:

Ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη, που πέρσι είχε παρουσιαστεί ως η σημαντικότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, έχει περιοριστεί, όπως επίσης και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού.

Παράλληλα, ο κ. Μπλανσάρ ανέφερε ότι το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε μεγάλο κόστος, αλλά θα ήταν διαχειρίσιμο.

«Βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους Έλληνες και θέλουμε πραγματικά να καταλήξουν» (σε μια συμφωνία), πρόσθεσε. Όμως μια έξοδος της χώρας από το ευρώ «θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή και πολύ οδυνηρή για την Ελλάδα» προειδοποίησε.

«Η υπόλοιπη ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση ώστε να αντιμετωπίσει μια έξοδο της Ελλάδας. Ορισμένα τείχη προστασίας που δεν υπήρχαν παλαιότερα, σήμερα τα έχουμε και, μολονότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο, θα μπορούσε να γίνει», συνέχισε.

«Εάν γινόταν κάτι τέτοιο, ο καλύτερος τρόπος για να καθησυχάσουμε τις αγορές θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουμε πρόοδο προς μια δημοσιονομική και πολιτική ένωση και θα ήταν σαφώς η κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε», κατέληξε.

Ανάπτυξη 2,5% το 2015, μείωση ελλείμματος και ανεργίας

Οι αναλυτές του Ταμείου βλέπουν επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και της ανεργίας.

Ειδικότερα το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί από 0,8% το 2014 στο 2,5% το 2015 και θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 3,7% το 2016. Για το τελευταίο τρίμηνο του 2015, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 4% έναντι 1,3% που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί από 26,5% πέρυσι στο 24,8% φέτος και το 22,1% το επόμενο έτος. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να μείνει και φέτος σε αρνητικό έδαφος (-0,3% από -1,4% πέρυσι) και να περάσει σε θετικό έδαφος το 2016 (+0,3%).

Όσον αφορά στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα μειωθεί φέτος στο 0,8% του ΑΕΠ από 2,7% το 2014, ενώ για το 2016 προβλέπεται ότι ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης θα παρουσιάσει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Σε διαρθρωτικούς όρους (διαρθρωτικό ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης), η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ φέτος, όπως και το 2016, έναντι πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ πέρυσι.

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως αναφέρεται, μπορεί να επανεμφανιστεί χρηματοπιστωτική πίεση που θα πυροδοτηθεί από πολιτική αβεβαιότητα που σχετίζεται με την Ελλάδα η οποία θα εντείνει τους δεσμούς μεταξύ τραπεζών και κρατών και της πραγματικής οικονομίας. Σε άλλο σημείο σημειώνει στις αβεβαιότητες την Ελλάδα, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Για την Ευρωζώνη συνολικά, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 1,5% από 0,9% πέρυσι, ενώ για το 2016 προβλέπει μικρή επιτάχυνση στο 1,6%. Η ανεργία στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί από 11,6% πέρυσι στο 11,1% φέτος και να μειωθεί περαιτέρω στο 10,6% το 2016. Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,5% το 2015 και 3,8% το 2016.

Για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της ο κ. Μπλανσάρ είπε ότι το ΔΝΤ «θεωρεί πως οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι έχουν περιοριστεί». Τόνισε παράλληλα ότι ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη, που πέρσι είχε παρουσιαστεί ως η σημαντικότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, έχει μειωθεί, «όπως επίσης και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού».