Στην αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές αναφέρεται το περιοδικό Economist.

Όπως αναφέρει το βρετανικό περιοδικό, οι αγορές παραμένουν ανήσυχες καθώς εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι.

Όπως σχολιάζει ο Economist, η προεκλογική υπόσχεση του Έλληνα πρωθυπουργού  Αλέξη Τσίπρα να ασκήσει πίεση στους πιστωτές της χώρας ζητώντας μεταρρυθμίσεις με πιο ευνοϊκούς όρους είχε ως αποτέλεσμα την εκροή στις τραπεζικές καταθέσεις, αλλά και την εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ίδια ώρα η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι εάν δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της μέχρι τα τέλη του Απριλίου, τότε η χώρα δεν θα μπορέσει να πληρώσει το ΔΝΤ το Μάιο και τον Ιούνιο.

Η οικονομία ταλαντεύεται ανάμεσα στην πολιτική αβεβαιότητα σχολιάζει ο Economist και οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναγκαστεί να στηριχθούν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα, συνεχίζει, τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν ήδη πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να διολισθαίνει προς την ύφεση. Με βάση τους όρους του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει το ποσό των 7,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην τελευταία δόση. Πρόκειται για χρήματα που χρειάζεται για να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει και να ανταποκριθεί στις εγχώριες υποχρεώσεις της.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Economist, οι ηγέτες της ευρωζώνης εμφανίζονται απρόθυμοι να δώσουν την έγκρισή τους για την εκταμίευση των χρημάτων μέχρι να γίνουν σαφείς οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει πως παραμένει ασαφές το ακριβώς μέγεθος της έλλειψης δημοσιονομικών εσόδων της Ελλάδας. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας διαμορφώνεται στο 180% του ΑΕΠ, όμως χάρη στους γενναιόδωρους όρους για το χρέος της, συμπεριλαμβανομένης της μακράς λήξης και των χαμηλών επιτοκίων, το κόστος εξυπηρέτησης ως προς το ΑΕΠ να είναι πολύ χαμηλότερο έναντι πολλών άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Όμως, προσθέτει ο Econοmist, ενώ η χώρα έχει μειώσει σημαντικά ορισμένες από τις δημόσιες δαπάνες, έχει κάνει ελάχιστα για να αντιμετωπίσει το εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

Η κυβέρνηση, μόνον για τον Απρίλιο, οφείλει σε συντάξεις και δημόσιους υπαλλήλους ποσό 2,4 δισ. ευρώ και ενδεχομένως να αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της αποπληρωμής των υποχρεώσεών της προς τους πιστωτές της και των εσωτερικών υποχρεώσεών της προς τους Έλληνες πολίτες, καταλήγει το δημοσίευμα.