Οι επενδυτές υποτιμούν σοβαρά τους κινδύνους που κρύβει για την Eυρωζώνη ένα Grexit, ανέφερε ο Πολ Ντόνοβαν της ελβετικής τράπεζας, UBS.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο αναλυτής της τράπεζας εξέφρασε το φόβο ότι οι «επιδόσεις» των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης- σε επίπεδα ρεκόρ αυτή τη στιγμή- δημιουργούν έναν επικίνδυνο εφησυχασμό. Αν η Ελλάδα έφευγε από τη νομισματική ένωση, θα μπορούσε να προκληθεί τραπεζικός πανικός σε όλη την περιοχή, καθώς αποταμιευτές σε άλλες περιφερειακές χώρες θα απέσυραν τις καταθέσεις τους φοβούμενοι ότι μπορεί να είναι οι επόμενοι.

Και εξηγεί ότι ο κίνδυνος μετάδοσης ενός πιθανού Grexit προκύπτει αν καταθέτες σε άλλες περιοχές της ευρωζώνης πιστεύουν ότι τα χρήματα που βρίσκονται «κάτω από το στρώμα» σήμερα αξίζουν περισσότερο από αυτά στην τράπεζα, γιατί στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να μετατραπούν δια της βίας σε εθνικό νόμισμα.

Ο κ. Ντόνοβαν υπογραμμίζει οτι «δεν είναι θέμα φερεγγυότητας του τραπεζικού συστήματος. Οι πιο φερέγγυες τράπεζες θα αντιμετωπίσουν εκροή καταθέσεων αν η αξία του ευρώ είναι αμφίβολη στη συγκεκριμένη χώρα. Δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικής ισχύος της κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει το κόστος παραμονής στην Ευρωζώνη. Η πλειοψηφία δεν ασκεί επιρροή. Μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ και αυτό δεν σταμάτησε την εκροή καταθέσεων. Στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, σημασία δεν έχει τι θέλει να γίνει κάποιος, αλλά τι φοβάται ότι μπορεί να γίνει».

Τέλος, προειδοποιεί ότι το οικονομικό χάος που θα προκαλούσε στην Ελλάδα ένα Grexit, θα μπορούσε να είναι κίνητρο για την επιτάχυνση της εκροής καταθέσεων αλλού...