«Η Ελλάδα είναι κοντά στην άβυσσο αφού μεγαλώνει η τρύπα στα δημόσια οικονομικά» γράφει ο ιστότοπος της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, τονίζοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα συρρικνώνεται, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών προειδοποιούν τη χώρα για Grexit.

Το δημοσίευμα επικαλείται τα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν συμπεριλαμβάνει πληρωμές τόκων του χρέους και έχει μειωθεί σε 1 δισ., στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σε σχέση με τα 3,17 δισ. ευρώ της ίδιας περιόδου του 2014.

Τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν, επίσης, μία τεράστια «μαύρη τρύπα» στα δημοσιονομικά του προηγούμενου έτους. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας έφτασε το 3.5% το 2014, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε μόνο το 0.4%, σημειώνει η Telegraph, που συμπληρώνει ότι το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στα 177% του ΑΕΠ το 2014 (317 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ).

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι το χρέος της χώρας έχει αυξηθεί από το 154% της οικονομικής παραγωγικότητας της χώρας το 2012, αφού η ανάπτυξη έχει καθυστερήσει λόγω της οικονομικής λιτότητας στην οποία υπόκειται η χώρα για να της δωθεί το πακέτο των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Η νέα κυβέρνηση ακόμη ελπίζει πως θα φτάσει το στόχο του πλεονάσματος της τάξης του 1.5% του ΑΕΠ το 2015,  με τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της, παραμένοντας έτσι στην Ευρωζώνη, επισημαίνεται.

«Από τη στιγμή, όμως, που εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει και έχει υπάρξει τρομακτική φυγή κεφαλαίου από τις ελληνικές τράπεζες. Οι οικονομολόγοι φοβούνται πως η συνεχόμενη πολιτική αβεβαιότητα θα περιορίσει δραματικά τις πιθανότητες επίοτευξης του προαναφερθέντος στόχου» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημεριδα προειδοποιεί ότι η Ελλάδα είναι «ένα βήμα πριν την άβυσσο», δηλώνοντας τον σκεπτικισμό του για την επίτευξη συμφωνίας έως την 24η Απριλίου.