«Πέντε χρόνια είναι αρκετά» έχει τίτλο το σχόλιο του αρχισυντάκτη του γερμανικού SpiegelΝικολάους Μπλόμε, το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη στην ιστοσελίδα του περιοδικού και περιγράφει σε αδρές γραμμές την αδυναμία όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες πέρασαν τους τελευταίους εξήντα μήνες από την Ελλάδα, να αναστρέψουν το ζοφερό οικονομικό σκηνικό. 

«Μετά από τόσον καιρό, η πολιτική και τα χρήματα δεν άλλαξαν τίποτα» τονίζει στο άρθρο του στο περιοδικό ο , ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το «μόνο που κρατά τη χώρα στο παιχνίδι είναι το Ευρώ».

 

Σε αντίθεση με την στασιμότητα της Ελλάδας, ο Μπλόμε επισημαίνει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία βρίσκεται μάλιστα «ανάμεσα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ αναρωτιέται τι θα συμβεί αν και η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να διαφοροποιηθεί από τα αποτελέσματα των προηγούμενων. «Και τώρα ; Πάλι πρόωρες εκλογές; Πάλι άλλα 240 δις; Πάλι άλλα πέντε χρόνια;».

Στο άρθρο του αρχισυντάκτη τονίζεται, δε ότι «στην ΕΕ δεν πρέπει να υπάρχουν όρια στην αλληλεγγύη και στην αλληλεγύη, εκτός βέβαια από τις περιπτώσεις όπου υπάρχει κακή προηγούμενη εμπειρία. Ας λήξει πλέον αυτό ή όπως λένε και οι Βρετανοί «Call it a day».