Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας προχώρησε την Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's σε CCC+ από B-.

Η προοπτική του ελληνικού χρέους είναι αρνητική σύμφωνα με τον οίκο.

Ο οίκος αναφέρει ως λόγο της υποβάθμισης το ενδεχόμενο να στερέψει η ρευστότητα προς την ελληνική κυβέρνηση, τις τράπεζες και την οικονομία. 

«Δίχως βαθιές μεταρρυθμίσεις ή μεγαλύτερη ελάφρυνση, αναμένουμε πως το χρέος της Ελλάδας και οι υπόλοιπες οικονομικές της υποχρεώσεις να καταστούν μη βιώσιμες» τονίζει ο S&P. 

«Οι προοπτικές για τον ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο του έτους είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Εκτιμάμε ότι η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 1% το τελευταίο εξάμηνο, παρά το πιο αδύναμο ευρώ και τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου. Κατά τη γνώμη μας, οι οικονομικές προοπτικές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω, αν δεν ολοκληρωθούν σύντομα οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της» σημείωσε χαρακτηριστικά ο S&P και πρόσθεσε: 

Η αντίληψή μας είναι ότι οι συζητήσεις για μία αποδεκτή αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής συνεχίζονται, αν και με αργό ρυθμό. Στις 24 και τις 29 Απριλίου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συνεδριάσουν και θα εξετάσουν περαιτέρω προτάσεις μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Μία δεύτερη πληρωμή προς το ΔΝΤ, ύψους 200 εκατ. ευρώ, είναι πληρωτέα την 1η Μαίου και θα ακολουθήσει μία ακόμη πληρωμή, ύψους 760 εκατ. ευρώ, στις 12 Μαίου.

«Θεωρούμε ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει εξαντλήσει τα ταμειακά διαθέσιμά του, εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως την ημερομηνία της δεύτερης πληρωμής στο ΔΝΤ».

«Μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι το βασικό μας σενάριο», τονίζει ο οίκος. «Πιστεύουμε ότι οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες για την Ελλάδα από μία τέτοια χωρίς προηγούμενο κίνηση θα ήταν βαριές και θα συνοδεύονταν πιθανόν από εκτεταμένες χρεοκοπίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα» σημειώνει.

«Η αρνητική προοπτική σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ελληνικό αξιόχρεο μέσα σε ένα έτος, εάν αισθανθούμε ότι έχει αυξηθεί περαιτέρω η πιθανότητα μίας επιζήμιας ανταλλαγής ιδιωτικού χρέους». «Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε την προοπτική σε σταθερή και να επιβεβαιώσουμε την αξιολόγηση στα σημερινά επίπεδα, εάν πιστέψουμε ότι η Ελλάδα και οι πιστώτριες χώρες της θα συμφωνήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης με όρους πολιτικής που ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση της πολιτικής σταθερότητας, της φορολογικής συμμόρφωσης και μίας βαθμιαίας οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας», καταλήγει η ανακοίνωση του οίκου.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του περασμένου μήνα, και ο οίκος αξιολόγησης Fitch είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (σε "CCC", από "B").