current views are: 1

16 Απριλίου 2015
Δημοσίευση11:01

S&P: Οι λόγοι που υποβαθμίσαμε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, προχώρησε ο οίκος Standard & Poor’s.

Δημοσίευση 11:01’
αρθρο-newpost

Τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, προχώρησε ο οίκος Standard & Poor’s.

Τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, προχώρησε ο οίκος Standard & Poor’s.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι η φερεγγυότητα στην Ελλάδα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές, και οικονομικές συνθήκες.

Κατά την άποψή μας, αυτές οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί λόγω της αβεβαιότητας που απορρέει από την παρατεταμένη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τους επίσημους πιστωτές. Οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη, στο σύνολο του έτους, είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Υπολογίζεται η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά 1% σε σχέση με τους τελευταίους έξι μήνες, παρά την εξασθένηση του ευρώ και χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου. Κατά τη γνώμη μας, οι οικονομικές προοπτικές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω εάν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της δεν ολοκληρωθούν σύντομα.

Ο οίκος βαθμολόγησε την ελληνική οικονομία με «CCC+» από «B-», ενώ χαρακτήρισε αρνητικές τις προοπτικές της οικονομίας (outlook), απόφαση που ενισχύει τις πιθανότητες περαιτέρω υποβάθμισης στο μέλλον.

Όπως αναφέρε, στην Ελλάδα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας, καθυστέρηση στην είσπραξη φόρων, μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που μπορεί να γίνει πλέον έλλειμμα μέσα στο 2015, ενώ οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πιέσεις ρευστότητας, καθώς έχουν χάσει το 14% της καταθετικής τους βάσης, και πλέον χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ μέσω του ELA.

Οι βραχυπερόθεσμες προκλήσεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τον S&P, υπάρχουν βραχυπρόθεσμες προκλήσεις με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπη η Αθήνα. «Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα πάρει μετρητά από τα αποθεματικά των κρατικών επιχειρήσεων και των δήμων. Αναμένουμε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να συνεχίσει να καταβάλλει τους μισθούς και συντάξεις σε μετρητά (και όχι αδιαπραγμάτευτη IOUs), παρά την εξασθένηση των μετρητών και των φορολογικών εσόδων» τονίζει στην ανακοίνωσή της. 

Και συνεχίζει: 

Κατά την άποψή μας, εάν το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές δεν επιλυθεί πριν από τα μέσα του Μαΐου, τότε ενδέχεται να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για το ελληνικό κοινοβούλιο να θεσπίσει το αναθεωρημένο πρόγραμμα δανεισμού, αλλά ούτε και το Eurogroup θα έχει το χρόνο για να εκταμιεύσει χρήματα από την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος.

Ο οίκος αναφέρεται στις συνομιλίες της Ελλάδας με τους πιστωτές, οι οποίες δεν έχουν παγώσει, αλλά συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς. Σημειώνει, μάλιστα, ότι η Αθήνα δεν θα έχει άλλα χρήματα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, για την αποπληρωμή της δεύτερης δόσης προς το ΔΝΤ.

Επιπλέον, αναφέρει οτι αν και το χρέος της Ελλάδας είναι υψηλό 17% του ΑΕΠ, δεν χαρακτηρίζεται επαχθές λόγω της διάρκειας αποπληρωμής του και των χαμηλών επιτοκίων που έχουν επιβληθεί. 

Για την περίπτωση ενός Grexit, η S&P εκτιμά ότι δεν είναι το βασικό σενάριο:

Πιστεύουμε ότι οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις για την Ελλάδα από ένα τέτοιο, άνευ προηγουμένου, βήμα θα είναι σοβαρές και πιθανόν να συνοδεύεται από ευρεία αθέτηση πληρωμών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, έλεγχο κεφαλαίων, ανεπάρκεια ταμειακών διαθέσιμων της κυβέρνησης, έκδοση παράλληλου νομίσματος που κάποια στιγμή θα γίνει το κύριο νόμισμα της χώρας. 

Επισημαίνει, επιπλέον, ότι αν η χώρα δεν καταφέρει να αποπληρώσει έναν ιδιώτη πιστωτή, τότε θα τεθεί σε κατάσταση πτώχευσης. Ωστόσο, τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως δεν επιθυμεί να αναδιαρθρώσει το ιδιωτικό χρέος, πάντως τα κίνητρά της μπορούν να αλλάξουν, αν το δημόσιο χρέος επιδεινωθεί.