Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει υπουργική απόφαση για τη μεταφορά των διαθέσιμων χρημάτων όλων των φορέων του δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας για την κάλυψη των υποχρεώσεων άφησε ο Δημήτρης Μάρδας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και απαντώντας στο ερώτημα πώς μπορεί η κυβέρνηση να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες και αν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα για να αποπληρωθεί τον Μάιο η δεύτερη δόση ύψους 647 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει υπουργική απόφαση που θα καθιστά υποχρεωτική τη μεταφορά χρημάτων των φορέων του δημοσίου στην ΤτΕ.

Στόχος είναι να μπορέσει το δημόσιο να εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα, μέσω της επένδυσης των διαθέσιμων των Οργανισμών σε κρατικά repos.

Ο κ. Μάρδας δήλωσε ότι «κύριο μέλημά μας είναι να μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις του κράτους στους χρόνους που πρέπει». Ωστόσο, σημείωσε ότι όσοι φορείς επενδύουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε κρατικούς τίτλους, δεν ζημιώνονται, υποστηρίζοντας ότι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ πήρε τις τελευταίες μέρες 150 εκατομμύρια ευρώ απολαμβάνοντας επιτόκιο 2,4% για την επένδυσή της. 

Παράλληλα,στην ερώτηση αν υπάρχουν κεφάλαια για μισθούς συντάξεις και τις άλλες υποχρεώσεις στο εξωτερικό, ο κ. Μάρδας τόνισε ότι «το θέμα ήταν να μπορούμε να πληρώσουμε όταν πρέπει» και ανέφερε το παράδειγμα ότι όταν ανέλαβε ενημερώθηκε πως στις 24 Φεβρουαρίου υπάρχει ταμειακό έλλειμμα 552 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά πληρώθηκαν τα πάντα από τότε μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό των διαθέσιμων φορέων ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ. και η μεταφορά κεφαλαίων είναι μια συνήθης πρακτική των τελευταίων ετών, ωστόσο εφαρμόζεται μεαπόφαση των διοικητικών συμβουλίων των φορέων. 

Οι διοικήσεις, ωστόσο, αντιδρούν στην πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα χρήματα των ταμείων στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.