Αισιόδοξος πως η Ρωσία θα επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια εμφανίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν που διαβεβαίωσε πως η χειρότερη φάση της κρίσης έχει περάσει.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις κατά την καθιερωμένη ετήσια τηλεοπτική συνέντευξη που παραχωρεί σήμεραμ απαντώντας «ζωντανά» σε ερωτήσεις που δέχεται τηλεφωνικά από πολίτες όλης της χώρας.

Όταν ένας πολίτης τηλεφώνησε για να υπενθυμίσει στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως είχε δηλώσει ότι η οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη σε δύο χρόνια με τον ρώσο πρόεδρο να απαντά:

Ίσως και νωρίτερα από δύο χρόνια. Με αυτά που βλέπουμε τώρα, την ενίσχυση του ρουβλίου και την ανάπτυξη στις αγορές. Πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί γρηγορότερα. Αλλά κάπου στα δύο χρόνια.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι έχουν παρέλθει τα χειρότερα των δυσκολιών για τη ρωσική οικονομία που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας σε σχέση με την ουκρανική κρίση και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Όταν ρωτήθηκε για την ανάκαμψη του ρουβλίου (+40% από τις αρχές Μαρτίου) ο Πούτιν απάντησε:

Περάσαμε το ζενίθ των δυσκολιών, που υφίστανται ο τραπεζικός τομέας και επιχειρήσεις του παραγωγικού τομέα.

«Μια άρση των κυρώσεων δεν είναι πιθανή διότι πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα», είπε ακόμα λέγοντας πως πρόκειται «για στρατηγική που έχει στόχο να περιορίσει την ανάπτυξη της χώρας».

Ωστόσο εκτίμησε ότι η Ρωσία οφείλει να «χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις για να φθάσει σε νέα όρια ανάπτυξης και να διορθώσει την οικονομική της πολιτική».