Για το εάν πλησιάζει το το «τέλος του παιχνιδιού» για την Ελλάδα, χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει ένα θα είναι θετικό ή όχι, αναφέρεται σε έκθεσή του, ο επενδυτικός οίκος Nomura.

Στην έκθεση, που δημοσιεύθηκε χθες υπό τον τίτλο «Game over for Greece?» οι πιθανότητες μιας εξόδους της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί στο 40% και πιθανώς να ενισχυθούν περαιτέρω όσο δεν υπάρχει σαφής αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών.

«Πιθανώς η Ελλάδα να βρίσκεται σήμερα πιο κοντά στην έξοδο απ' ότι ήταν από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στην Ευρωζώνη» σημειώνει η έκθεση, τονίζοντας ότι βάσει της ρητορικής που χρησιμοποιεί η ελληνική πλευρά η ελληνική κυβέρνηση μάλλον έχει υποτιμήσει την τρέχουσα επιθετικότητα των πιστωτών, η οποία έχει ενισχυθεί τόσο χάρη στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας όσο και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Nomura κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ως μη υπαρκτό τον κίνδυνο η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ολέθριες κινήσεις, λόγω μη ορθής εκτίμησης της κατάστασης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσει την στήριξη της ΕΚΤ, να υπάρξει επιβολή περιοριστικών όρων την διακίνηση κεφαλαίων και τελικώς να επέλθει ένα «Greccident».

Την ίδια ώρα καθίσταται σαφές ότι ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, συμπεριλαμβανομένων αυτών Ισπανίας και Πορτογαλίας, φαίνεται ότι τάσσονται υπέρ ενός Grexit παρά την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων. Βασική αιτία το γεγονός ότι στις χώρες που προαναφέρθηκαν υπάρχουν εθνικές ή τοπικές εκλογές και ταυτόχρονα ο φόβος ότι μία ελληνική επιτυχία μπορεί να στηρίξει κόμματα όπως το ισπανικό Podemos.