Η Ελλάδα θα χρειαστεί να αξιοποιήσει και τα τελευταία της ταμειακά διαθέσιμα – συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ- για να αποπληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις στο τέλος του Απριλίου μεταδίδει το Reuters σε δημοσίευμά του επικαλούμενο αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών.

Εκτός και εάν επιτευχθεί μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους πιστωτές της, η Ελλάδα δεν θα έχει χρήματα για να αποπληρώσει το 1 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το πρώτο μισό του Μαΐου. Η αναζήτηση βασικών οικονομικών πόρων της Αθήνας δείχνει πόσο ακραίοι είναι οι περιορισμοί για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που προσπαθεί να πείσει τους σκεπτικούς διεθνείς πιστωτές να επεκτείνουν το πρόγραμμα στήριξης της χώρας, σχολιάζει το Reuters.

«Αυτά είναι τα τελευταία μετρητά που διαθέτει το ελληνικό κράτος» υποστήριξε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν εκφράσει τον σκεπτικισμό τους για τις πρόσφατες προειδοποιήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Για μήνες η κυβέρνηση δανείζεται από διαφορετικά κομμάτια της δημόσιας διοίκησης ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις. Τώρα ωστόσο, τονίζει το Reuters, αγγίζει το τέλος.

Αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ επεσήμαναν πως τα ταμειακά διαθέσιμα θα είναι αρνητικά από τις 20 Απριλίου, εάν η κυβέρνηση δεν αποσπάσει τα 2 δισ. ευρώ που αποτελούν διαθέσιμα σε διάφορους δημόσιους οργανισμούς, ανάμεσά τους συνταξιοδοτικά ταμεία και περιφερειακές διοικήσεις.

Δίχως αυτά τα λεφτά, θα λείπουν από το κράτος 1,6 δισ. ευρώ για να τηρήσει τις εσωτερικές υποχρεώσεις του. Τα φορολογικά έσοδα που θα αρχίσουν να ρέουν στα ταμεία θα βοηθήσουν την θέση της κυβέρνηση, σχολιάζει το Reuters που σημειώνει πως σταθεροποιήθηκαν τον τελευταίο καιρό έπειτα από την κάμψη που παρουσίασαν όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακόμα και έτσι όμως η οικονομική πίεση δεν θα υποχωρήσει διότι η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει έναν νέο γύρο υποχρεώσεων στο ΔΝΤ τον επόμενο μήνα. Πρέπει να δώσει στο ΔΝΤ 950 εκατ. Ευρώ στις 12 Μαΐου, ενώ έχει να αντιμετωπίσει και τις εσωτερικές υποχρεώσεις.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι πιστωτές θα ξεκλειδώσουν τους πόρους που χρειάζεται η Αθήνα για να αποφύγει τη χρεωκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη. Για να το κάνει αυτό όμως, σημειώνει το Reuters, θα πρέπει να παρουσιάσει λεπτομερή σχέδια μεταρρύθμισης της οικονομίας, περιλαμβανομένης της αγοράς εργασίας και του συνταξιοδοτικού. Οι πιστωτές μέχρι στιγμής θεωρούν τις προτάσεις της Αθήνας ανεπαρκείς αναφέρει το δημοσίευμα.

Δίχως πολιτική συμφωνία με την ευρωζώνη την επόμενη εβδομάδα, η Αθήνα θα πρέπει να αναγκαστεί να διαλέξει μεταξύ της αποπληρωμής των μισθών και των συντάξεων ή της αποπληρωμής των δόσεων στο ΔΝΤ, σχολιάζει το πρακτορείο και παραθέτει τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

«Σκοπός μας είναι να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας» είπε χθες ο κ. Μάρδας και είχε προσθέτει: «Δεν λέω πως κινούμαστε με άνεση, αλλά δεν θέλω και να δημιουργήσω πανικό». 

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα.

«Σημερινά δημοσιεύματα ειδησεογραφικών πρακτορείων που αναφέρονται στα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου θεωρούνται ανυπόστατα και διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο» ανέφερε το ΥΠΟΙΚ.