Στο 2,7% του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2015 όπως εκτίμησε χθες ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου.  

Μιλώντας ενώπιον της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής (ΔΝΟΕ) του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ο Λιου αναγνώρισε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στην αρχή της χρονιάς, “εν μέρει λόγω συγκυριακών παραγόντων, όπως ο βαρύς χειμώνας”. 

“Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές”, πρόσθεσε πάντως, διατυπώνοντας την πρόβλεψη ότι η ανάπτυξη θα φθάσει το 2,7% του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους, ποσοστό πάντως που είναι κατώτερο της πρόσφατης εκτίμησης του ΔΝΤ (3,1%). 

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών παράλληλα στάθηκε επικριτικά για άλλη μια φορά απέναντι στο γεγονός ότι “πολλές χώρες βασίζονται στις εξαγωγές τους περισσότερο παρά στην εσωτερική τους ζήτηση για να επιτύχουν την ανάπτυξη” των οικονομιών τους. 

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Γερμανία, η οποία αναμένεται να καταγράψει, όπως τόνισε ο Λου, ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών που θα φθάσει το 8,5% του ΑΕΠ φέτος. Επισήμανε επίσης ότι ανάλογη πολιτική εφαρμόζουν η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Ιαπωνία.

Ο Λιου τόνισε ότι η Ουάσινγκτον “ανησυχεί” για το γεγονός ότι “η παγκόσμια οικονομία επανέρχεται σε ένα σχήμα προ κρίσης”, ιδίως το γεγονός ότι βασίζεται “σε μεγάλο βαθμό στην αμερικανική ζήτηση για την ανάπτυξή της”. 

Τέλος, ο υπουργός κάλεσε για άλλη μια φορά το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει τη μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης του ΔΝΤ, που θα δώσει περισσότερα μερίδια και κατά συνέπεια δικαιώματα ψήφου στις αναπτυσσόμενες χώρες.