current views are: 1

21 Απριλίου 2015
Δημοσίευση11:16

Ξανά στο τραπέζι της ΕΚΤ η χρεοκοπία της Ελλάδας εντός ευρώ

Επαναφέρει ο γερμανικός Τύπος σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός του ευρώ, επισημαίνοντας τας ωστόσο ότι η παραμονή στην ευρωζώνη δεν θα είναι τόσο εύκολη σε αυτή την περίπτωση. 

Δημοσίευση 11:16’
αρθρο-newpost

Επαναφέρει ο γερμανικός Τύπος σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός του ευρώ, επισημαίνοντας τας ωστόσο ότι η παραμονή στην ευρωζώνη δεν θα είναι τόσο εύκολη σε αυτή την περίπτωση. 

Επαναφέρει ο γερμανικός Τύπος σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός του ευρώ, επισημαίνοντας τας ωστόσο ότι η παραμονή στην ευρωζώνη δεν θα είναι τόσο εύκολη σε αυτή την περίπτωση. 

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στο ευρώ, παρά τη χρεοκοπία» γράφει η Die Welt και σημειώνει ότι «η Αθήνα θα μπορούσε να τερματίσει προσωρινώς τις πληρωμές κερδίζοντας χρόνο και ελπίζοντας να επιτύχει εν τω μεταξύ μία διευθέτηση με τους χρηματοδότες της ευρωζώνης».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήδη απεργάζεται σενάρια για την περίπτωση χρεοκοπίας, μεταξύ άλλων και ένα είδος παράλληλου νομίσματος. 

Και συμπληρώνει: 

Για την ΕΚΤ αυτά τα σενάρια δεν είναι απλή υπόθεση εργασίας, γιατί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ φτάνει τα 74 δις ευρώ. Αλλά η ΕΚΤ επιτρέπεται να παράσχει βοήθεια μόνο υπό τον όρο ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες. Σε περίπτωση χρεοκοπίας στην Ελλάδα, αυτή η προϋπόθεση θα μπορούσε να εκλείψει. Αν η ΕΚΤ κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, η Ελλάδα θα βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ευρώ.

Επιπλέον, αναφέρεται στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και φιλοξενεί ανάλυση του γερμανού καθηγητή Οικονομικών Μάρκους Κέρμπερ, ο οποίος ζητεί από το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ να παρέμβει και προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. «Μέχρι σήμερα τόσο η Νουί όσο και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωναν ότι ασφαλώς παραμένουν φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες. Αυτή η εκτίμηση δεν ευσταθεί με ορθολογικά επιχειρήματα» υποστηρίζει στην επιστολή του προς το μέλος της ΕΚΤ ο Κέρμπερ.

Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε «τράπεζες-ζόμπι», οι οποίες δεν θα διαθέτουν ούτε επαρκή ίδια κεφάλαια, ούτε την απαραίτητη ρευστότητα, καθώς θα αντιμετωπίζουν τη δυσκολία να υπογραφούν στις αγορές ασφαλιστήρια συμβόλαια δανειοδότησης για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, αλλά και το γεγονός ότι τα ίδια κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελούνται εν πολλοίς από ανεξόφλητες φορολογικές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους. 

Την ίδια ώρα, και το Bloomberg αναφέρει ότι η ΕΚΤ εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό του ELA στις ελληνικές τράπεζες, καθώς η μειοψηφία εντός του ΔΣ που αντιτίθεται σε επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα αυξάνεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το προσωπικό της ΕΚΤ έχει ήδη καταλήξει σε μία πρόταση να αυξήσει το κούρεμα επί των εχέγγυων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να δανειστούν από την ΤτΕ. Κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι εφόσον ενεργοποιηθεί η πρόταση θα μειωθεί και η βοήθεια που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες αφού θα στερηθούν πολύτιμη ρευστότητα.

«Καλό κλίμα στο Παρίσι» βλέπει από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που γίνονται στη γαλλική πρωτεύουσα. 

«Οι διαπραγματεύσεις της αποκαλούμενης Ομάδας των Βρυξελλών σε τεχνικό επίπεδο αρχικά επρόκειτο να συνεχιστούν στις Βρυξέλλες με αντικείμενο της μεταρρυθμιστικής ατζέντας για την Ελλάδα. Αλλά καθώς πολλά ξενοδοχεία ήταν πλήρη λόγω μίας μεγάλης εκδήλωσης και η ελληνική αντιπροσωπεία άργησε να κλείσει ξενοδοχείο, η ομάδα μετακινήθηκε τελικά στο Παρίσι». Εκεί το κλίμα των συνομιλιών είναι «πολύ καλύτερο απ΄ ότι μέχρι σήμερα» επισημαίνουν κάποιοι από τους διαπραγματευτές, μιλώντας στην Süddeutsche Zeitung.


σχετικα αρθρα