Μείωση των ελλειμμάτων δίχως λιτότητα υπόσχονται οι Σοσιαλιστές στην Πορτογαλία ενόψει των εκλογών. 

«Υπάρχει εναλλακτική επιλογή, είναι δυνατόν να γυρίσουμε τη σελίδα της λιτότητας και να έχουμε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Αντόνιο Κόστα μιλώντας σε δημοσιογράφους που σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα γίνει «χωρίς να θυσιάσουμε την προσήλωση στον προϋπολογισμό, τη βιωσιμότητά του και την εκπλήρωση των ανειλημμένων δεσμεύσεών μας».

Τι προβλέπει το σχέδιο των Σοσιαλιστών 

Το σχέδιο προβλέπει μέση ετήσια ανάπτυξη 2,6% για το χρονικό διάστημα 2016 – 2019, σε σύγκριση με το 0,9% του περασμένου έτους. Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 3% το 2016, από 3,2% που αναμένεται για το 2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να πέσει σταδιακά στο 0,9% το 2019. 

Το σχέδιο που προετοιμάζεται από τους οικονομολόγους του κόμματος προβλέπει τη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο 7% το 2018, από 11% που είναι τώρα, και μετά επιστροφή στο προηγούμενο επίπεδο μέσω μισής μονάδας αύξησης ανά έτος για το χρονικό διάστημα 2019 – 2026.

Το μέτρο, το οποίο έχει στόχο να αυξήσει προσωρινά τα διαθέσιμα εισοδήματα, τα οποία μειώθηκαν έπειτα από χρόνια λιτότητας στην Πορτογαλία, προβλέπεται να εξισορροπηθεί από μελλοντικές περικοπές στις συντάξεις μέχρι η οικονομία να λάβει την απαραίτητη ώθηση. Οι συντάξεις που θα περικοπούν μετά το 2026 το πολύ κατά 2,6%.

Για την τόνωση των επενδύσεων και των προσλήψεων οι Σοσιαλιστές προτείνουν μία σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες για το χρονικό διάστημα 2016 -2018 από 23,75% που είναι σήμερα.

Αυτό θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη μείωση του εταιρικού φόρου κατά τέσσερις μονάδες που έχει σχεδιαστεί από την παρούσα κυβέρνηση στην ίδια περίοδο και οι φόροι που εξοικονομούνται θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, μαζί με έναν νέο φόρο κληρονομιάς αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και ποινές για εταιρείες που εμφανίζουν υπερβολική κινητικότητα προσωπικού.

Οι προσαυξήσεις φόρων και οι περικοπές στους μισθούς του δημοσίου τομέα που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση θα τερματιστούν και ο ΦΠΑ για την εστίαση θα μειωθεί στο 13% το 2016 από 23% που είναι τώρα.