Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου

Σε τεράστιο θέμα των ημερών αναδεικνύεται η θέσπιση εκ νέου Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από μέρους της παρούσας κυβέρνησης για τη διάθεση του συνόλου των αποθεματικών Δήμων και Περιφερειών, καθώς όπως υποστηρίζουν ήδη από χθες στις συνεδριάσεις τους οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρόκειται για τακτική κατακριτέα και αμφίβολης αποτελεσματικότητας για τους ίδιους τους φορείς, η οποία δεν εξασφαλίζει την απόδοση των ταμειακών διαθεσίμων τους προκειμένου να ικανοποιήσουν πάγιες και σημαντικές ανάγκες τους.

Στις χθεσινές θυελλώδεις συνεδριάσεις, τόσο της ΕΝΠΕ, όσο και της ΚΕΔΕ, παρουσία μάλιστα του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, τόσο οι δήμαρχοι, όσο και οι περιφερειάρχες απ' όλη την Ελλάδα προέβαλαν σοβαρές ενστάσεις για την αναδρομική εφαρμογή του μέτρου από τις 17 Μαρτίου, ενώ απείλησαν σύντομα με μαζικές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων των ΟΤΑ, προκειμένου να «προβάλουν τοίχο» στην άδικη γιαυτούς, όπως υποστηρίζουν απόφαση της κυβέρνησης. 

Οι αντιδράσεις δεν τελειώνουν εδώ, καθώς την αντίθεσή τους εξέφρασαν τόσο οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, που βλέπουν ότι μελλοντικά το μέτρο μπορεί να αγγίξει και εκείνος ενώ την αντισυνταγματικότητά του διατράνωσε με ανακοίνωσή του και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. 

Τι είναι όμως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται ; Σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα, πρόκειται για το νομοθέτημα που θεσπίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη νομοθετική διευθέτηση μιας έκτακτης περίπτωσης εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης. Να σημειωθεί ότι η θέσπιση αυτής δεν προαπαιτεί τη συμμετοχή της Βουλής.

Οπως ισχυρίστηκε χθες ο κ. Μάρδας στις συνεδριάσεις τόσο της ΕΝΠΕ όσο και της ΚΕΔΕ, «η κυβέρνηση επιδιώκει με τα ποσά αυτά να καλύψει ανάγκες για μισθούς και συντάξεις για το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ καταφέρνει να αποδώσει ακόμα μεγαλύτερα επιτόκια στα διαθέσιμα ποσά. Με τον τρόπο αυτό, οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5% μέσω των συμφωνιών επαναγοράς (repos). 

Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ θα γίνει με τους εξής όρους:

Οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.

Οποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο. 

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη ΠΝΠ που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση μέσα σε λίγους μήνες. Η πρώτη αφορούσε κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, με την πράξη να υπογράφεται άμεσα, καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, έπρεπε να προστατευθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι και καλλιεργητές στα εργοστάσια ζάχαρης. 

Η κυβέρνηση, πάντως, διασφαλίζει ότι τα διαθέσιμα θα επιστραφούν ακέραια σε πρώτη ζήτηση από τους φορείς που θα τα χρειαστούν.

Παρόμοια κίνηση να εκταμιευθούν χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος, πάντως, είχε γίνει και τον περασμένο Μάρτιο από φορείς όπως ο ΕΟΠΠΥΥ και η Αττικό Μετρό από τις οποίες εκταμιεύθηκαν πάνω από 600 εκατομμύρια.

Σε ερώτηση που τέθηκε στη διοίκηση της Αττικό Μετρό, σχετικά με την διαθεσιμότητα αυτών των χρημάτων για τη συνέχιση των έργων της εταιρείας, η επίσημη θέση του φορέα συνίσταται στα εξής : «Η εταιρεία έχει την επίσημη διαβεβαίωση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι τα ποσά που έχουν κατατεθεί δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Στην παρούσα φάση και σε τόσο κρίσιμη συγκυρία δεν θα θέλαμε να κάνουμε καμία περαιτέρω δήλωση». 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η πρακτική μεταφοράς των διαθεσίμων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε κεντρικούς λογαριασμούς ισχύει σε Ολλανδία και Αγγλία και έχει να κάνει με την καλύτερη διαχείριση των χρημάτων των οργανισμών. 

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι αυτό έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στις δύο χώρες σε οργανισμούς και η αποτελεσματικότητά του ήταν άμεση, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τους ίδιους τους οργανισμούς.

Σε ερώτησή του newpost, δε, αν αυτά τα χρήματα κατάφεραν να επιστραφούν στο ακέραιο και με τα προσυμφωνημένα επιτόκια, το περιβάλλον του αναπληρωτή Υπουργού απαντά θετικά. 

Αυτό που μενει να δούμε είναι αν θα καταφέρει να εφαρμοστεί στη χώρα μας, καθώς ήδη προοιωνίζονται σφοδρές- επί της ουσίας- αντιδράσεις.