Εθελοντικά μπορούν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων, να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης. 

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τη συμμετοχή των διοικητών των Ταμείων, τέθηκε στο τραπέζι το ενδεχόμενο μεταφοράς των αποθεμάτων για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών της κυβέρνησης. Πηγές του υπουργείου επισήμαναν στο newpost ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και επομένως δεν είναι υποχρεωτική η μεταφορά των χρημάτων τους. 

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς των χρημάτων  στην ΤτΕ μέχρι την Παρασκευή, ενώ την πρόθεση αρκετών Ταμείων και φορέων να συμβάλουν εθελοντικά, όπως ΟΑΕΕ, στον εσωτερικό δανεισμό γνωστοποίησε σε σημερινή του συνέντευξη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας. Την είδηση επιβεβαίωσε ο Υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι στην πρωινή σύσκεψη  συζητήθηκε η εθελοντική μεταφορά των χρημάτων, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην υποχρεωτικότητα της ΠΝΠ. 

Πάντως, η πρακτική του εσωτερικού δανεισμού μέσω ρέπος, από τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων είναι μια συνήθης πρακτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών. Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπογραμμίζουν ότι είναι απολύτως διασφαλισμένη η καταβολή των συντάξεων όλων των ταμείων, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Μάρδα αναζητούνται άλλα 2,5 δισ. ευρώ για τις υποχρεώσεις του Μαϊου.