Σχέδια για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας καταρτίζει το ΔΝΤ, αναφέρει το περιοδικό του πρακτορείου MNI σε δημοσίευμά του επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο του Ταμείου.

«Πάντα καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης» ανέφερε ο αξιωματούχος που μίλησε στο περιοδικό υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Είναι απλή, κοινή λογική» είπε και πρόσθεσε πως η χρεοκοπία, εάν συμβεί, το πιθανότερο είναι να γίνει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο όταν και η Ελλάδα έχει να πληρώσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ.

«Εάν θα έπρεπε να στοιχηματίσω, νομίζω πως δεν θα υπάρχει μεγάλη μετάδοση. Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από το 2011», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε:

Έγινε μεγάλη δημοσιονομική πρόοδος σε σχέση με το 2011, χώρες όπως η Ιταλία είναι πολύ πιο σταθερές, τείχη προστασίας έχουν υψωθεί, η τραπεζική ένωση είναι γεγονός και τα spreads έχουν πέσει.

Το ίδιο δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις πρώην ανώτατου αξιωματούχου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου του Φλέμινγκ Λάρσεν που προειδοποιεί πως το ενδεχόμενο μίας ελληνικής χρεοκοπίας αυξάνεται γρήγορα και οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια για την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, η οποία θα πρέπει να συνδεθεί με το ευρώ ώστε να μην υπάρξει ελεύθερη διολίσθηση της ισοτιμίας.

«(...) οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ εκτιμούν πως μπορούν να τη διαχειριστούν (σ.σ. Μία ελληνική χρεοκοπία)» είπε ο Λάρσεν και πρόσθεσε:

Θα προτιμούσαν να την αποφύγουν. Δεν θέλουν να φανούν σαν να σπρώχνουν την Ελλάδα στην χρεοκοπία. Αλλά εάν αυτό προσκρούει στην άρνηση της χώρας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, τότε ας είναι...

Ο ίδιος σημείωσε πως είναι ακόμη πιθανό η Ελλάδα να κάνει τις παραχωρήσεις που είναι απαραίτητες ώστε να απελευθερωθούν τα εναπομείναντα δάνεια του προγράμματος διάσωσης, αλλά επεσήμανε πως αυτό πλέον δεν είναι το κεντρικό σενάριο που εξετάζεται.

Ακόμη και σε ενδεχόμενη χρεοκοπία η Αθήνα λογικά θα προσπαθήσει να μείνει στην ευρωζώνη συνεχίζει ο Λάρσεν. Αλλά, όπως είπε, με την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και τον τερματισμό της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, θα ακολουθούσε μία επιστροφή στη δραχμή.