Την ένταξη τεσσάρων επενδυτικών σχεδίων στο πακέτο Γιουνκέρ προτείνει ο ΣΕΒ

Οι ανακοινώσεις έγιναν σε εκδήλωση του Συνδέσμου με θέμα «Στροφή στην Ανάπτυξη: Ιδιωτικές Επενδύσεις και Νέες Θέσεις Εργασίας στην Ελλάδα» που πραγματοποιείται στο Ζάππειο με συμμετοχή του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος αναμένεται να απευθύνει αργότερα χαιρετισμό.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD), Marc Peterschmitt ανακοίνωσε ότι η Τράπεζα θα ξεκινήσει σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα, σε προσωρινή βάση έως το 2020, ενώ σύντομα θα ανοίξει γραφείο και στην Αθήνα με σκοπό να δραστηριοποιηθεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής.

Οι προτάσεις του ΣΕΒ για το πακέτο Γιούνκερ περιλαμβάνουν:

  • Την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο, έργο προϋπολογισμού 850 εκατ.
  • Τον τομέα της λεγόμενης «Silver Economy» (παροχή υπηρεσιών στην τρίτη ηλικία). Η πρόταση αφορά την κατασκευή κέντρου περίθαλψης / φροντίδας με δυνατότητα φιλοξενίας 450 ατόμων, επενδυτικού κόστους 35 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στη δημιουργία 350 εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.
  • Την έρευνα και ανάπτυξη στη φαρμακοβιομηχανία με στόχο την αύξηση των εξαγωγών κατά 50% και της απασχόλησης στον κλάδο κατά 30%.
  • Την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από τα τελωνεία, την εφοδιαστική αλυσίδα, την απονομή δικαιοσύνης, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις δημόσιες προμήθειες, κτλ.