«Όταν σταθεροποιηθεί η οικονομία θα υπάρξει επενδυτικό ρεύμα» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, ο κ. Σταθάκης σημείωσε υπάρχει «η εντύπωση - βεβαιότητα ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η Ελλάδα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μεγάλες ευκαιρίες σε μια σειρά από τομείς».

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει νέο πλαίσιο συμφωνίας με τους εταίρους που θα δημιουργεί βιώσιμες συνθήκες για εξυπηρέτηση του χρέους κατά την περίοδο 2015 - 2018, που θα αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας τον Ιούνιο, σταθεροποίηση των δημοσιονομικών δεδομένων και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα ενθαρρύνει και τις επενδύσεις.

Ανήγγειλε νέο αναπτυξιακό νόμο και συμφωνία για απεμπλοκή των κονδυλίων του παλιού ενώ επανέλαβε το αίτημα ο χάρτης των ενισχύσεων να καθοριστεί με βάση τα τωρινά στατιστικά δεδομένα.Για το ΕΣΠΑ είπε ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία κατανομής των έργων που είτε θα ολοκληρωθούν στην τρέχουσα περίοδο, είτε θα συνεχιστούν στην επόμενη είτε θα απενταχθούν, με στόχο να απορροφηθεί το σύνολο των πόρων.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο Γιουνκέρ τόνισε ότι οι εγγυήσεις που παρέχει είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, ενώ αναφερόμενος έμμεσα στην επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική συνέστησε ψυχραιμία και κατανόηση προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση από όλες τις πλευρές, κάνοντας λόγο για «προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί από το παρελθόν αναφορικά με ορισμένες επίμαχες επενδύσεις με μεγάλο πολιτικό βάρος».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε από την πλευρά του ότι επενδύσεις γίνονται όταν εξασφαλίζονται σταθερές συνθήκες στην οικονομία και ότι στη χώρα μας πρέπει να γίνει χρειάζεται πολλή δουλειά προς την κατεύθυνση αυτή.

Μίλησε συγκεκριμένα για μείωση της γραφειοκρατίας, απλοποίηση της αδειοδότησης, εξάλειψη των εμποδίων για τις επιχειρήσεις, απελευθέρωση επαγγελμάτων, διευκόλυνση των εξαγωγών, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας.