«Πόσα μας έχει κοστίσει η Ελλάδα μέχρι τώρα;» διερωτάται το γερμανικό ταμπλόιντ Bild σε ένα εξόχως προκλητικό άρθρο του, ένα ακόμα για την ακρίβεια, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελόριζο και την υπαγωγή της Ελλάδας στον μηχανισμό διάσωσης.

Ο Παπανδρέου τότε, γράφει η Bild, στην συναισθηματική του ομιλία έκανε λόγο για τη νέα οδήσει που έμπαινε η Ελλάδα. Παραδέχθηκε πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση με τις δικές τις δυνάμεις, συνεχίζει το δημοσίευμα που κάνει μία αναδρομή στα γεγονότα εκείνης της εποχής και σημειώνει πως το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης τότε προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη.

Η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας παλαιότερη δήλωση ειδικού σε θέματα οικονομίας από το κόμμα των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP) σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα είναι βαρέλι χωρίς πάτο», υποστηρίζει ότι ο Γερμανός πολιτικός τελικά επιβεβαιώθηκε.

Πράγματι, η Ελλάδα αποδείχθηκε βαρέλι χωρίς πάτο γράφει η εφημερίδα που αναλύει τα χρήματα που έλαβε η χώρα τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια των προγραμμάτων διάσωσης. Οι δανειστές έδωσαν 215,7 δισ. ευρώ, σημειώνει η Bild που επικαλείται τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και εξειδικεύει: Βάση του πρώτου προγράμματος εκταμιεύτηκαν 73 δισ., εκ των οποίων τα 52,9 από τις χώρες της ευρωζώνης και τα 20,1 από το ΔΝΤ. Το δεύτερο πρόγραμμα προέβλεπε την παροχή 130,9 δισ. από το EFSF και άλλα 11,8 από το ΔΝΤ...

«Τα χρήματα τα οποία έχουν δαπανήσει μέχρι τώρα ο δανειστές μας για την Ελλάδα, από την υπαγωγή της στο μηχανισμό στήριξης έως σήμερα, είναι τόσα πολλά που θα μπορούσαν να μεταφερθούν με 88 φορτηγά, βάρους 40 τόνων το καθένα, γεμάτα με χαρτονομίσματα των 100 ευρώ» συνεχίζει η Bild που σημειώνει πως ακόμη και έτσι η χώρα ακόμη αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας.