Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν σημαίνει κατ'  ανάγκη και έξοδο από το ευρώ, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμα του. 

Σύμφωνα με προβλέψεις οικονομολόγων που επικαλείται το δημοσίευμα, η πιθανότητα η χώρα να αθετήσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι στο 40%, ενώ το ενδεχόμενο Grexit διαμορφώνεται στο 30%. 

Σχεδόν τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες απάντησαν ότι μια χρεοκοπία δεν θα οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ.

«Αν και η πιθανότητα χρεοκοπίας και Grexit έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και τις δύο περιπτώσεις, είναι λάθος να θεωρεί κανείς ότι το ένα απαραιτήτως θα ακολουθήσει το άλλο» είπε η Δανάη Κυριακοπούλου, οικονομολόγος στο Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών στο Λονδίνο

«Εάν μπορεί να διατηρηθεί η ρευστότητα ακόμα και στην περίπτωση χρεοκοπίας, τότε αυτό σημαίνει ότι το Grexit δεν θα ακολουθήσει μια χρεοκοπία».

Οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, με τις πιθανότητες να κυμαίνονται από το 20% έως και το 100%. Η ενδιάμεση εκτίμηση, σύμφωνα με την έρευνα, ανέρχεται στο 50%.

Αντίστοιχα, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να αθετήσει κάποια πληρωμή χρέους στις επόμενες 4-6 εβδομάδες είναι μεταξύ 10% και 100%. Το εύρος των πιθανοτήτων είναι αντίστοιχο και για το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη.

Εάν η χώρα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και συμφωνήσει σε νέο πρόγραμμα, ένα τέτοιο πακέτο θα χρειαστεί να ανέλθει στα 40 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα. Οι απαντήσεις των οικονομολόγων κυμαίνονταν μεταξύ 26 και 100 δισεκ. ευρώ.