Σε ενδεχόμενη συμφωνία της τελευταίας στιγμής, αλλά και στον κομβικό ρόλο της ΕΚΤ σε σχέση με την κατάσταση της Ελλάδας, αναφέρεται ο οίκος Fitch.

Σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος τονίζει ότι η αντίδραση της ΕΚΤ θα αποτελέσει το κλειδί των συνεπειών, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταβάλει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ. Ειδικότερα, αναφέρεται σε δηλώσεις του μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Benoit Coeure, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της μη καταβολής της δόσης προς το ΔΝΤ, είπε ότι μια κυβερνητική πτώχευση θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα ρευστότητας στις τράπεζες. 

Η έκθεση επισημαίνει ότι η Φρανκφούρτη θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζές όσο είναι φερέγγυες και διαθέτουν τα κατάλληλα εχέγγυα. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι ο περιορισμός του ELA σε ενδεχόμενο default δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται και βέβαιος και, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, πιθανή συνέπεια θεωρείται το αυξημένο κούρεμα στα εχέγγυα.

«Στα τέλη Φεβρουαρίου οι τράπεζες είχαν “μαξιλάρια“ που αντιστοιχούσαν σε 50 δισ. μέσω του ELA, ποσοστό που αντιστοιχεί στο περίπου το 25% των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. Τα “μαξιλάρια“ αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρόσθετη ρευστότητα ή για να αντιμετωπίσουν αυξημένο κούρεμα ή απόσυρση καταθέσεων, υπό την αίρεση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει το ταβάνι του ELA», τονίζει η Fitch.

Αναφέρεται, μάλιστα, στο παράδειγμα των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες δεν κόπηκαν από τον ELA το 2013, παρά τα προβλήματα φερεγγυότητας, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η περαιτέρω πρόσβαση σε αυτόν συνδέθηκε με ένα πρόγραμμα ΕΕ και ΔΝΤ.

Η αντίδραση της ΕΚΤ αναμένεται να συνδεθεί με την πρόοδο των συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων. 

Χαρακτηριστικά η έκθεση αναφέρει:

Περαιτέρω περιορισμοί στον ELA είναι πιθανό να πλήξουν την ψυχολογία των καταθετών, οδηγώντας σε περαιτέρω απόσυρση καταθέσεων. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει με τη σειρά του σε περιορισμούς κεφαλαίων. Κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να τεθούν σε κάθε περίπτωση αν επιταχυνθεί αν η απόσυρση καταθέσεων επιταχυνθεί, εκτιμά η Fitch.

Σύμφωνα με τη Fitch η μη καταβολή δόσης προς το ΔΝΤ δεν θα θεωρηθεί πτώχευση της Ελλάδας, καθώς εκτιμά ότι ο EFSF δεν θα ζητήσει πρόωρη αποπληρωμή δανείων, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περαιτέρω υποβάθμιση.

«Ο αυξημένος κίνδυνος κεφαλαιακών ελέγχων μας οδήγησε να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση του country ceiling της Ελλάδας το Μάρτιο, σε Β- από ΒΒ», τονίζει η Fitch.

O διεθνής οίκος εκτιμά ως πιθανότερο αποτέλεσμα μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής που θα διασφαλίσει την χρηματοδότηση της Ελλάδας. Τονίζει, ωστόσο, ότι το ρίσκο μιας χαμένης πληρωμής δεν μπορεί να αποκλειστεί.