Κάλεσμα στον ιδιωτικό τομέα να κινηθεί γρήγορα ώστε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δίνει το πακέτο Γιουνκέρ απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν.

Μιλώντας στις επιτροπές  Ευρωπαϊκών, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Κατάινεν σημείωσε πως διαπίστωσε θετικές προοπτικές συνεργασίας και προώθησης επενδύσεων. 

«Υπάρχουν θετικά σημεία και ευκαιρίες σε αυτήν τη χώρα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη για επένδυση στις κοινωνικές υποδομές, την ενέργεια και σε άλλους τομείς. Ας προσπαθήσουμε και ας βρούμε λύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε εξάλλου πως τα έργα ΣΔΙΤ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη χώρα τονίζοντας χαρακτηριστικά:

Η ιδέα είναι με αυτό το ταμείο να κινητοποιηθεί το ιδιωτικό χρήμα, γιατί υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στην Ευρώπη, αλλά λόγω φραγμών και αβεβαιότητας, η ρευστότητα αυτή δεν διοχετεύεται στην πραγματική οικονομία.

«Ενθαρρύνω την Ελλάδα να επεξεργαστεί τις ευκαιρίες που έχει για να λάβουν χρηματοδότηση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από ιδιωτικά κονδύλια ή τράπεζες που χρησιμοποιούν πόρους μέσα από το Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Είχα πολύ καλές συζητήσεις με τον υπουργό και άλλες Αρχές, αλλά και με τους ιδιώτες εδώ στην Ελλάδα και έχω το αίσθημα ότι υπάρχουν θετικές ευκαιρίες για το πώς ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να ωφεληθεί απ' αυτό το σχέδιο και να αρχίσει πάλι να επενδύει στην Ελλάδα και να δημιουργεί θέσεις εργασίας. Η τελευταία συνάντηση που είχα ήταν με τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες. Ήταν κρίσιμη, γιατί αν βρουν αυτές τρόπους να εφαρμόσουν το σχέδιο επενδύσεων που έχουμε θεσπίσει, πραγματικά, θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. Έχω, λοιπόν, το αίσθημα, ότι ακόμη και ο τραπεζικός τομέας έχει κάποιες καλές ιδέες και θα πρέπει να συνεργαστούμε μαζί του και αργότερα» πρόσθεσε.

«Νομίζω πως είναι εύκολο να επενδύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις προς την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Κατάινεν και ενημέρωσε πως ήδη έχουν έρθει σε επαφή μαζί του ξένοι επενδυτές που είναι έτοιμοι να επενδύσουν, αλλά θα πρέπει να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα των επενδύσεων:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εθνική ευθύνη, στην ουσία, όταν μιλάμε για το επενδυτικό περιβάλλον.