Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες εβδομάδες ώστε να της ανατεθεί η προεδρία του Eurogroup, δήλωσε ο ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος επιδιώκει να αναλάβει ένα αξίωμα που συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της πολιτικής της ευρωζώνης.

Στον θώκο αυτό βρίσκεται σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η θητεία του Ντάισελμπλουμ λήγει τον Ιούλιο. Ο Ολλανδός έχει πάντως καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να παραμείνει στη θέση.

«Είναι πολύ απλό. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα της Ισπανίας και πιστεύουμε ότι έχουμε μια καλή πιθανότητα... διαθέτουμε υποστήριξη», επισήμανε ο Ντε Γκίντος στη Ρίγα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup και του Ecofin.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχε υποστηρίξει πέρυσι δημόσια τον Ντε Γκίντος, έναν «εξαίρετο υπουργό Οικονομίας σε δύσκολες εποχές».