Αυξημένο κίνδυνο μιας αρνητικής έκβασης της ελληνικής κρίσης «βλέπει» η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε εσωτερική της έκθεση με τίτλο «Περιορισμένες οι επιπτώσεις στις αγορές, παρά την εντεινόμενη ελληνική κρίση», το τμήμα αναλύσεων αγορών της Fed βλέπει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, εκτιμώντας ότι τα προβλήματα ρευστότητας, «η αργή πρόοδος και ο επιθετικός τόνος των διαπραγματεύσεων αυξάνουν τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ».

Όπως εκτιμά, ενδεχόμενοι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη: α) αν η ΕΚΤ δεν συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, β) αν το ΔΝΤ δεν της δώσει κάποια περίοδο χάριτος και γ) αν δεν επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης. 

Η έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε στο προσωπικό της Fed λίγο πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες ενδείξεις ευρύτερων πιέσεων στις διεθνείς αγορές, ενώ οι αναλυτές της Wall Street που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση της Fed είναι διχασμένοι ως προς τις συνέπειες που θα είχε ένα ελληνικό «ατύχημα». Συγκεκριμένα, το 43% των ερωτηθέντων «βλέπει» αυξημένους κινδύνους χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά διαχειρίσιμες τις διεθνείς επιπτώσεις της. Αντίθετα, το 42% εκτιμά ότι οι κίνδυνοι είναι υπερτιμημένοι και εκτιμά ότι θα βρεθεί μια λύση. 

Οι οικονομολόγοι της Fed την αποδίδουν στη μείωση της έκθεσης των ξένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην Ελλάδα, στην ισχυροποίηση των θεσμών της Ευρωζώνης με την οικοδόμηση ενός τοίχου προστασίας, αλλά και στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Αν και εκτιμούν ότι η ποσοτική χαλάρωση θα απορροφήσει τυχόν νέες πιέσεις, παρ’ όλα αυτά αναμένουν έντονες κινήσεις στις αγορές, με πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών, άνοιγμα των spreads των ομολόγων και πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου. 

Οπως σημειώνουν οι ίδιοι, τυχόν κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσουν σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, εφόσον η ΕΚΤ συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα, και εκτιμούν ότι η όποια απόφαση εξόδου της χώρας από το ευρώ θα είναι πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, αν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι, η Fed σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για την επιστροφή της χρηματοδότησης προκειμένου να αποτραπεί χρεοκοπία ή και έξοδος από το ευρώ. 

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η Fed εκτιμά ότι αν δεν πληρωθεί μία δόση προς το Ταμείο, αυτό δεν θα σήμαινε αυτομάτως και χρεοκοπία, καθώς οι κανονισμοί του προβλέπουν περίοδο χάριτος τουλάχιστον ενός μηνός. Ωστόσο, σημειώνει ότι με το που θα ενημερωθεί αρμοδίως το Εκτελεστικό Συμβούλιο, αυτό θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και έναντι των δανείων που έχει χορηγήσει το EFSF. 

Η Fed εκτιμά ότι αν το Ταμείο έδινε περίοδο χάριτος ενός μηνός στην Ελλάδα, αυτό θα την βοηθούσε, εφόσον η ΕΚΤ συνέχιζε να προσφέρει το σωσίβιο ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Οπως εκτιμούν οι αναλυτές της, όμως, αυτό είναι αμφίβολο, λόγω των κανόνων παροχής της ρευστότητας του ELA, που απαιτούν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες και πρόγραμμα σε ισχύ. Δεν φαίνεται, μάλιστα, να πείθονται από τη χαλαρή αντίδραση των αγορών στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι μακροπρόθεσμα θα γίνει σαφές πως η νομισματική ένωση βρίσκεται σε «αχαρτογράφητα ύδατα». 

Μεταξύ άλλων, η Fed εκτιμά ως πιο σημαντική την ημερομηνία της 11ης Μαΐου, καθώς την επόμενη ημέρα η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει δόση στο ΔΝΤ. Αν δεν καταφέρει να πληρώσει, οι αναλυτές της Fed διστάζουν να προβλέψουν ποια θα είναι η σειρά των γεγονότων που θα ακολουθήσουν.

TAGS