Βόμβα για 100.000 ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικά διακαιώματα στο ΙΚΑ μέσα στο 2015 καθώς όσοι υποβάλλουν αιτήσεις, θα λαμβάνουν τις συντάξεις «με την επιφύλαξη ότι τα ποσά μπορεί να αλλάξουν εάν προκύψει μεταβολή στον υπολογισμό με τις νέες διατάξεις».

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, είναι η πρώτη φορά που ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν σύνταξη που θα «κυμαίνεται», ενώ θα αποδέχονται ότι εάν αλλάξει το σύστημα υπολογισμού θα επιστρέψουν χρήματα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το εν λόγω πρόβλημα προκύπτει αφού εδώ και τέσσερις μήνες δεν υπάρχει νόμος που να καθορίζει πώς θα βγαίνουν οι συντάξεις για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (δηλαδή συμπληρώνουν την ηλικία ή τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης) από την 1η/1/2015 και μετά.

Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς δεν ισχύει ούτε το παλιό σύστημα υπολογισμού, γιατί και αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί είτε με νέο νόμο είτε με υπουργική απόφαση, αν θα ισχύει και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά τη 1η/1/2015 ή αν θα παραμείνει μόνο για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι τις 31/12/2014.

Παρότι όμως οι νέες συντάξεις είναι σε κενό νόμου, εντούτοις τα Ταμεία, όπως συμβαίνει ήδη στο ΙΚΑ, προχωρούν σχεδόν αυθαίρετα στην έκδοση αποφάσεων για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1η/1/2015 και εφαρμόζουν το παλιό σύστημα αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Σε μία από τις αποφάσεις αυτές, που αποκαλύπτει η εφημερίδα, η σύνταξη υπολογίστηκε με το παλιό σύστημα, αλλά ο διευθυντής προειδοποιεί στο τέλος την 52χρονη συνταξιούχο ότι «επιφυλασσόμαστε για τυχόν αναθεώρηση της παρούσης απόφασης να προκύψει μεταβολή στον υπολογισμό του ποσού σύνταξης με τις νέες διατάξεις. Ενδέχεται να αλλάξει το ποσό της σύνταξης».

Πάντως τόσο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, όσο και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος διέψευσαν το δημοσίευμα σε παρεμβάσεις τους στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.