Με στόχο την εξοικονόμηση 3,5 δισ. ευρώ, στον απόηχο του προστίμου-μαμούθ 2,5 δισ. από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για τη χειραγώγηση επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων, η Deutsche Bank ανακοίνωσε περικοπές ύψους 200 δισ. ευρώ στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής.

Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός, παράλληλα θα αποχωρήσει από το ένα δέκατο των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης με στόχο την ενίσχυση των κερδών και τον περιορισμό ρίσκου.

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα δέχεται πιέσεις από τους επενδυτές να ακολουθήσει το παράδειγμα ανταγωνιστών της όπως η UBS και η Credit Suisse και να τερματίσει μη κερδοφόρες δραστηριότητες.

Η μετοχή του γερμανικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού κατέγραφε τη Δευτέρα απώλειες άνω του 4%, καθώς οι επενδυτές διατηρούσαν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι διευθύνοντες σύμβουλοι Ανσού Τζάιν και Γιούργκεν Φίτσεν θα μπορέσουν να πετύχουν τους νέους στόχους.
«Υπάρχουν στόχοι για το 2020 και σχέδιο εξοικονόμησης και επενδύσεων τα οποία εμείς και η αγορά θα αντιμετωπίσουμε με επιφυλακτικότητα, δεδομένου του πολυτάραχου παρελθόντος» σχολίασε ο Όμαρ Φολ, αναλυτής στην Jefferies International.

Η Deutsche Bank ήδη ανακοίνωσε μείωση των κερδών πρώτου τριμήνου κατά 50%, με τα υψηλά πρόστιμα για νομικές υποθέσεις να διαβρώνουν τα έσοδα επενδυτικής τραπεζικής.

«Παρακαλώ περιμένετε, σε λίγους μήνες θα επανέλθουμε με σημαντικές λεπτομέρειες» είπε ο Τζάιν σε αναλυτές. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση σε 90 ημέρες.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, η Deutsche θα προχωρήσει στην πώληση της μονάδας Postbank μέσω του χρηματιστηρίου έως τα τέλη του 2016 και να κλείσει έως 200 καταστήματα – πάνω από το ένα τέταρτο του δικτύου λιανικής τραπεζικής – έως το 2017.

Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να κοστίσουν συνολικά 3,7 δισ. ευρώ, με την τράπεζα παράλληλα να εξοικονομεί ετησίως 3,5 δισ. ευρώ. Η Deutsche Bank δεν διευκρίνισε πόσες θέσεις εργασίες θα χαθούν ή από ποιες χώρες θα αποχωρήσει.

Τα σκάνδαλα και οι αμφιλεγόμενες πρακτικές δεν έχουν κοστίσει μόνο στο προφίλ, αλλά και στην «τσέπη» της γερμανικής τράπεζας.