Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου 

Λιγότερες από δέκα ημέρες απέμειναν επί της ουσίας στους έλληνες φορολογούμενους για να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις για τα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς και ήδη στο υπουργείο οικονομικών και τα φοροτεχνικά γραφεία έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, προκειμένου να κυλήσει και η φετινή διαδικασία -που θα γίνει και φέτος εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά- ομαλά και χωρίς πολλές καθυστερήσεις.

Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το κατά πόσο θα είναι εφικτό να θα μπορέσει το TAXISnet να «αντέξει» 6.500.000 φορολογούμενους, καθώς τόσοι υπολογίζονται ότι θα υποβάλλουν φέτος φορολογικές δηλώσεις, μέσα σε διάστημα 50 ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σύστημα μπορούν να εισέλθουν καθημερινά χωρίς πρόβλημα μέχρι 120.000 χρήστες. 

Με αρχική ημερομηνία έναρξης κατά προσέγγιση το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου, η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των δηλώσεων για φέτος είναι η 30η Ιουνίου. Μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο καλούνται όλες οι κατηγορίες φορολογουμένων, μισθωτοί, συνταξιούχοι, επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις, αναμένοντας στη συνέχεια τα ραβασάκια της εφορίας που θα τους ενημερώνουν για φόρους αλλά και πρόστιμα. 

'Οπως αναφέρει ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου, οι αλλαγές στις φετινές δηλώσεις είναι μικρές σε σχέση με τις περσινές κλίμακες φορολογίας, αλλά σε σχέση με το έντυπο Ε1 οι διαφορές είναι αρκετές και για το λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους φορολογούμενους. 

Σε γενικές γραμμές, το... μάρμαρο θα κληθεί και πάλι να πληρώσει η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων, μισθωτοί και συνταξιούχοι, ενώ μεγαλύτερη φορολόγηση από κάθε άλλη χρονιά θα έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Να σημειωθεί ότι το 2015 είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται ο νέος νόμος φορολογίας εισοδήματος 4172/2013 και αυτή η απόφαση φερνει καινούρια δεδομένα στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Δήλωση φέτος καλούνται να υποβάλουν: Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, όσοι φορολογούμενοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη εάν έχουν πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα

Αντίθετα δήλωση δεν είναι απαραίτητο να καταθέσουν στο TAXISnet, οι κάτοικοι εξωτερικού που δεν έχουν κανένα πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα, οι ανήλικοι και όσοι δεν έχουν κανένα πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Οι κύριες διαφορές σε σχέση με πέρυσι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις συνίστανται κυρίως στα εξής :

1) Αγροτικά εισοδήματα

Από την 01.01.2014 οι αγρότες δεν φορολογούνται πια με τον παλιό γνωστό αντικειμενικό προσδιορισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος σύμφωνα με τους πίνακες ελάχιστου υπολογισμού εισοδήματος βάση εδάφους και καλλιέργειας. Τώρα οι αγρότες θα φορολογηθούν με λογιστικό τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι από τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης θα αφαιρεθούν οι παραγωγικές δαπάνες που πραγματοποίησαν και η διαφορά τους θα αποτελεί τα καθαρά κέρδη του αγρότη, στα οποία μάλιστα θα υπολογιστεί φόρος με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Να σημειωθεί ότι το 2014 οι αγρότες φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών συνταξιούχων με αφορολόγητο 9.550€.

2) Βεβαιώσεις αποδοχών- συντάξεων

 Οπως αναφέρει πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών, οι βεβαιώσεις αποδοχών δεν θα σταλθούν σε κανέναν φορολογούμενο, αλλά θα αναρτηθούν στο taxisnet, όπου ο φορολογούμενος θα βρίσκει τα ποσά προσυμπληρωμένα. Η μεγάλη αλλαγή σε σχέση με πέρυσι έχει να κάνει με τις παροχές σε είδος, καθώς για πρώτη φορά οι εργοδότες θα γνωστοποιήσουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τις παροχές σε είδος που έχουν δώσει στους εργαζομένους και που ξεπερνούν τα 300€ κατά την διάρκεια του 2014, κινητά τηλέφωνα, εταιρικές πιστωτικές κάρτες, αυτοκίνητα κ.τ.λ. Με την δήλωση των παροχών σε είδος, θα προκύψει επιπλέον εισόδημα, άρα και φόρος εισοδήματος για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν τις παροχές αυτές. 

3) Τόκοι εξωτερικού 

Ενώ μέχρι πέρυσι όσοι εισέπρατταν τόκους από το εξωτερικό έπρεπε να υποβάλουν εντός ενός μηνός την ειδική δήλωση απόδοσης φόρου στην Δ.Ο.Υ, για το 2015 θα υπάρχει μέσα στη φορολογική δήλωση ειδικός κωδικός για τους τόκους και ο φόρος θα πληρώνεται με το εκκαθαριστικό. 

4) Εισοδήματα από ενοίκια 

Τα εισοδήματα από ενοίκια εξακολουθούν να μην προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογουμένου και φορολογούνται με ξεχωριστή κλίμακα. Η φετινή αλλαγή είναι ότι αυξήθηκε ο πρώτος συντελεστής φορολογίας από το 10% στο 11% για συνολικές εισπράξεις ενοικίων έως και 12.000€, ενώ παράλληλα καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν ανάλογα με το εμβαδόν και το είδος του ακινήτου. Σύμφωνα με αυτές τις αλλαγές μειώνεται κατά 0,5% ο φόρος για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000€, ενώ θα υπάρξει μείωση από 1,5% έως 3% για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000€. Μια θετική εξέλιξη για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια είναι ότι στον φόρο δεν θα επιβάλλεται προκαταβολή 55% για το επόμενο έτος όπως πέρυσι με συνέπεια την σχετικά καλύτερη εκκαθάριση φόρου. Αρνητική, ωστόσο, εξέλιξη για τους έχοντες λαμβάνειν εισοδήματα από ενοίκια, αποτελεί το γεγονός ότι βάσει εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών δεν θα υπάρχει δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο ελληνικό δημόσιο και έτσι θα πρέπει να δηλωθούν και να φορολογηθούν ενοίκια τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί λόγω οικονομικής αδυναμίας των ενοικιαστών. 

5) Τεκμήρια 

Τα γνωστά τεκμήρια παραμένουν τα ίδια ( αυτοκίνητα, ακίνητα , σκάφος, αποπληρωμή δανείων , αγορές σκαφών και μεταφορικών μέσων, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακοί βοηθοί) αλλά σε αυτά προστίθενται το τεκμήριο αγοράς εταιρικών μεριδίων και επιχείρησης, χρεογράφων γενικά αλλά και συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης επανέρχεται για το 2015 το τεκμήριο αγοράς ακινήτων και ανέγερσης οικοδομής τα οποία είχαν ανασταλεί έως τις 31/12/2013. Τέλος παραμένει το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο το οποίο όμως δεν εφαρμόζεται εάν υπάρχουν εισοδήματα μόνο από τόκους ή μόνο από ενοίκια. 

6) Αποδείξεις Δαπανών 

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει για άλλη μια χρονιά αποδείξεις από δαπάνες για προϊόντα και υπηρεσίες, προκειμένου να καρπωθούν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Η βασική διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι θα πρέπει να έχουν μαζέψει σε αποδείξεις το 10% του φορολογητέου εισοδήματος, ενώ αντίστοιχα πέρσι χρειάζονταν το 25%. Σε περίπτωση που δεν έχει συγκεντρωθεί το ανάλογο ποσό ο έξτρα φόρος θα είναι 22% επί της διαφοράς. 

7) Μισθωτοί με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών- Ατομικές επιχειρήσεις 

Ο νόμος προβλέπει ότι για να θεωρείται κάποιος που έχει ατομική επιχείρηση στο όνομα του μισθωτός θα πρέπει: βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα και δεν διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που διαφέρει από την κατοικία του. Επίσης ο φορολογούμενος δεν θα πρέπει να έχει εισόδημα σαν μισθωτός. Οι αλλαγές που έγιναν στον νόμο περιορίζουν κατά πολύ τον αριθμό των φορολογουμένων με ατομική επιχείρηση που θα μπορούν να φορολογηθούν σαν μισθωτοί. Η διαφορά του φόρου συνήθως θα είναι κατά πολύ σε βάρος του φορολογούμενου. 

Τι γίνεται με τις φοροαπαλλαγές 

Αν πιστεύετε ότι οι αλλαγές θα συνδυαστούν και με κάποιες νέες φοροαπαλλαγές, πλανάσθε πλάνην οικτράν, καθώς οι φοροαπαλλαγές όπως και πέρυσι θα είναι ελάχιστες. Καταρχάς, παραμένει η μείωση του φόρου των 200€ για άτομα με αναπηρία άνω του 67%. Μείωση φόρου, επίσης, έχουν και όσοι έχουν κάνει δωρεές με την προϋπόθεση ότι ξεπερνούν τα 100€. Η δυνατότητα έκπτωσης από το ποσό του φόρου που προκύπτει κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος  είναι 10% επί των ποσών που καταβάλλονται για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς με ανώτατο όριο το 5% του συνολικού εισοδήματος του δωρητή. Mικρή αλλαγή υπάρχει στις ιατρικές δαπάνες, τις δαπάνες νοσηλείας, τις οποίες φέτος τις δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι και όχι μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι και γενικότερα όσοι φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων. Ως φοροαπαλλαγή ισχύει μείωση φόρου 10% για τις δαπάνες που καταβάλλονται σε γιατρούς, ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία, αλλά και για την φαρμακευτική περίθαλψη. Αναγνωρίζεται ακόμα και το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, είναι οι ιατρικές δαπάνες να υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογούμενου. Τέλος, το ποσό της μείωσης ανεξαρτήτως του ποσού των εξόδων δεν μπορεί να υπερβεί τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.