Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο, μετά την ανακατανομή αρμοδιοτήτων στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να παρουσιάσει στο Brussels Group τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που θα ξεκλειδώσουν τις συνομιλίες.

Το βλέμμα της Αθήνας είναι στραμμένο στη βελγική πρωτεύουσα και στη συνεδρίαση του Euro Working Group, όπου το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στο δείπνο που αρχίζει στις 8.00 μ.μ. 

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της νέας ομάδας διαπραγμάτευσης, το συντονισμό της οποίας έχει πλέον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να κοστολογηθούν τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο. Στο υπουργείο Οικονομικών γράφουν και σβήνουν τα μέτρα που θα παρουσιάσουν στα τεχνικά κλιμάκια, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επιβολή φόρου πολυτελείας και σειρά φορολογικών παρεμβάσεων.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, εξετάζεται:

  • Η χρήση πιστωτικής κάρτας για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ, σε τουριστικές περιοχές και σε νησιά άνω των 3000 κατοίκων.
  • Μετατροπή σε κακούργημα της μη απόδοσης ΦΠΑ
  • Εφαρμογή ειδικού φόρου διαμονής για καταλύματα από τριών αστέρων και πάνω για την τουριστική σεζόν (Απρίλιο- Οκτώβριο).
  • Επιβράβευση (χρηματικά ποσά, κ.α) για τους καταναλωτές που θα καταχωρούν τις αποδείξεις τους σε ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής.
  • Την αναπροσαρμογή του ποινολογίου για φοροδιαφυγή ανάλογα με το ποσό που υποκρύπτεται, με ποινές από 6 μήνες έως 10 χρόνια.
  • Επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης το 13% για αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες.
  • Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων.
  • Αυτονομία της γενικής διεύθυνσης δημοσίων εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά των δανειστών ζητεί να μετατεθεί χρονικά η εξαγγελία για καταβολή της 13ης σύνταξης για το 2016, να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με νομοθετική ρύθμιση για όλους και να αποτελέσει σημείο διαβουλεύσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, ενώ εκφράζουν ενστάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Το τελευταίο αυτό μέτρο πιθανότατα θα απουσιάζει από το πολυνομοσχέδιο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα κόκκινα δάνεια, η προστασία της πρώτης κατοικίας, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό μετατίθενται για τον Ιούλιο. 

Άγνωστο παραμένει πότε θα έρθει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο-σκούπα, το οποίος ωστόσο αύριο το απόγευμα στις 5 θα τεθεί στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Την Πέμπτη αρχίζει τις εργασίες του και το Brussels Group που θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο.

Παράλληλα με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες συνεδριάζει από το μεσημέρι το Euro Working Group, με την παρουσία του Γιώργου Χουλιαράκη και συμβούλων του Πρωθυπουργού. 

Στο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα επέλθει συμφωνία μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και στόχος είναι το νομοσχέδιο «σκούπα» να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή στις αρχές της εβδομάδας.