Σε υποβάθμιση της της ελληνικής οικονομίας κατά μία μονάδα προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's.

Συγκεκριμένα έριξε την αξιολόγηση σε Caa2 από Caa1, με αρνητική προοπτική.

Ο οίκος, αιτιολογώντας την απόφασή του, κάνει λόγο για την υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές εγκαίρως, ώστε να καλυφθούν οι επερχόμενες πληρωμές ομολόγων.Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Μαίου θα πρέπει η χώρα να καταβάλει 190 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ στις 12 του μήνα θα πρέπει να αποπληρώσει δόση 700 εκατ. ευρώ στο Ταμείο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπάρχει ένα σημαντικό εκτελεστικό ρίσκο ενός follow-up, μεσοπρόθεσμου προγράμματος χρηματοδότησης ακόμη κι αν επιτευχθεί η συμφωνία, δεδομένης της αποδυναμωμένης οικονομίας και του εύθραυστου εγχώριου πολιτικού περιβάλλοντος.

Ο Moody’s αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων πιστωτών της έχουν σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο τους τελευταίους δύο μήνες, αν και το τελευταίο διάστημα έχουν διαφανεί κάποιες κινήσεις για την επίτευξη συμφωνίας. 

Παρ’ όλα αυτά, τα περιθώρια έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ οι δύο πλευρές απέχουν αρκετά από μία συμφωνία που θα αποκαθιστά, έστω και προσωρινά, τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

«Χρειάζεται, πλέον, σαφώς πολιτική βούληση για να υπάρξει συμφωνία, ενώ η έκβαση των διαπραγματεύσεων παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, ενώ ο κίνδυνος να συμβεί κάποιο “ατύχημα” έχει αυξηθεί» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ως αρνητικούς παράγοντες για μία ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση, ο Moody’s θα λάμβανε υπόψη «μία ενδεχόμενη όξυνση στις σχέσεις τα ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, είτε μια ένδειξη πως το εκλογικό σώμα θα στήριξε μία πιο συγκρουσιακή στάση, που ενδεχομένως θα περιλάμβανε και μία έξοδο από την ζώνη του ευρώ».

Αντιθέτως, ο οίκος αναφέρει πως θα προχωρούσε σε μία αναβάθμιση σε περίπτωση που η «κυβέρνηση εντείνει το ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη σε συνδυασμό με πρωτογενή πλεονάσματα και διαρκή μείωση του χρέους, και πετύχει μία βέβαιη και ορατή εξωτερική χρηματοδότηση και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον».