current views are: 2

30 Απριλίου 2015
Δημοσίευση11:55

Όλη η αλήθεια για την ανάκληση των μειώσεων σε τρία εκατομμύρια συντάξεις

Μεγάλη αισιοδοξία έχει προκαλέσει σε τρία εκατομμύρια συνταξιούχους η πληροφορία του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας προσανατολίζεται σε ανάκληση των επιβαλλόμενων μειώσεων των συντάξεων- κύριων και επικουρικών- του συνόλου των συνταξιούχων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. 

Δημοσίευση 11:55’
αρθρο-newpost

Μεγάλη αισιοδοξία έχει προκαλέσει σε τρία εκατομμύρια συνταξιούχους η πληροφορία του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας προσανατολίζεται σε ανάκληση των επιβαλλόμενων μειώσεων των συντάξεων- κύριων και επικουρικών- του συνόλου των συνταξιούχων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. 

Μεγάλη αισιοδοξία έχει προκαλέσει σε τρία εκατομμύρια συνταξιούχους η πληροφορία του αντιπροεδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας προσανατολίζεται σε ανάκληση των επιβαλλόμενων μειώσεων των συντάξεων- κύριων και επικουρικών- του συνόλου των συνταξιούχων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Πληροφορίες θέλουν την απόφαση να δημοσιεύεται από στιγμή σε στιγμή και να «υποχρεώνει» άμεσα την κυβέρνηση στην καταβολή ενός τεράστιου ποσού – υπολογίζεται σε 2 εκατ.Ευρώ- που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον δημόσιο κορβανά.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση πασχίζει να βρει χρήματα για τις αμεσες υποχρεώσεις της με όλους τους πιθανούς τρόπους, όπως για παράδειγμα την χρήση των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της γενικής κυβέρνησης. 

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι λίγο διαφορετική, καθώς οι πληροφορίες θέλουν την συγκεκριμένη απόφαση να βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση, παρότι σε πρώτο επίπεδο συγκεντρώνει την πλειοψηφία της ολομέλειας, να μην έχει βγει από τα στενά όρια του Συμβουλίου της Επικρατείας και η δημοσίευσή της να μην λαμβάνει χώρα τελικά πριν από τις αρχές Ιουνίου. 

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ηλίας Νικολόπουλος ρίχνει φως στην απόφαση που επίκειται και αν τελικά εφαρμοστεί θα ανοίξει το δρόμο για την ανάκληση πολλών παρόμοιων μειώσεων που έχουν εφαρμοστεί τα προηγουμενα χρόνια του Μνημονίου. «Απ’ όσο ξέρω πρόκειται για μια απόφαση που βρίσκεται ακόμα στα πλαίσια της διάσκεψης και δεν έχει ακόμα καθαρογραφτεί και κατά συνέπεια δημοσιευτεί. Οπότε μπορεί κάλλιστα αυτή η απόφαση να ανακληθεί μέχρι την τελική δημοσίευση της, καθώς υπάρχει η δυνατότητα ανάκλησης της μέχρι να δοθεί προς δημοσίευση. 

Μάλιστα αυτό είχε γίνει και πέντε χρόνια πριν, όταν σε πρώτο χρόνο το Μνημόνιο είχε κριθεί αντισυνταγματικό, ήταν Μεγάλη Παρασκευή θυμάμαι και τελικά λίγες ημέρες μετά ανακοινώθηκε στον ελληνικό λαό με τα γνωστά αποτελέσματα.

Οσον αφορά τη συγκεκριμένη απόφαση, παρότι δεν έχω δει το διατακτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ, θεωρώ ότι είναι αδύνατο να αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, γιατί θα ήταν γνωστό ότι είχε γίνει αίτηση μαζικά και μελετημένα όλων των συλλόγων και ταμείων των συνταξιούχων.

Για να αφορά, λοιπόν, όλους τους συνταξιούχους αυτή η απόφαση θα πρέπει να έχει υποβληθεί μια συνολική αίτηση. Εκτός αν κριθεί ότι πρόκειται για μια απόφαση πιλοτική και ότι δημιουργεί ένα προηγούμενο που κρίνει το ΣτΕ ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη την κοινωνική ομάδα την οποία αφορά. 

Σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να δικαιούνται όλοι την άρση των μειώσεων και την επιστροφή των συντάξεων στο προ της ελάττωσης ποσό. Ωστόσο, δεν δικαιούνται όλοι τα αναδρομικά, παρά μόνο εκείνες οι ομάδες ή τα φυσικά πρόσωπα που έκαναν την αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας». 

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η κυβέρνηση υπαναχωρήσει στην απόφαση με δεδομένη την παρούσα οικονομική κατάσταση; Μπορεί να προσφύγει σε κάποιο άλλο δικαστήριο ή πρόκειται για τελεσίδικη απόφαση; Ο κ. Νικολόπουλος απαντά:

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι το ανώτερο διοικητικό δικαστήριο για υποθέσεις τέτοιου τύπου και ως εκ τούτου οι αποφάσεις του είναι τελεσίδικες και δεν μπορούν να ανακληθούν.

Συνήθως δίνεται ένα χρονικό περιθώριο τριών μηνών προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του και στην περίπτωση που δεν τελικά προχωρήσει στη εφαρμογή μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες τότε επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο πρέπει να εξοφληθεί». 

Εστω ότι η κυβέρνηση επικαλεστεί το…ουκ αν λάβοις παρά του μή έχοντος; Υπάρχει λύση και σε αυτή την περίπτωση: «Τότε η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσει την απόφαση με τα πρώτα διαθέσιμα έσοδα». 


σχετικα αρθρα