Ζημιά - ρεκόρ 30 δισ. φράγκων (32 δις. δολαρίων) κατέγραψε η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά την αλματώδη ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Η απόφαση της SNB στις 15 Ιανουαρίου, να εγκαταλείψει την ελάχιστη ισοτιμία των 1,20 φράγκων ανά ευρώ, οδήγησε σε ένα ράλι του ελβετικού νομίσματος που επιβάρυνε την τράπεζα με συναλλαγματικές ζημιές ύψους 41,1 δις. φράγκων, σύμφωνα με τον ισολογισμό της που ανακοινώθηκε σήμερα. Η ζημιά αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από τα έσοδα που είχε η SNB από τόκους και μερίσματα καθώς και από τα κέρδη από ομόλογα και μετοχές.

Η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των 18,5 δισ. φράγκων που είχε καταγραφεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, όταν κατέρρευσε η τιμή του χρυσού. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της SNB πιθανόν να είναι ευχαριστημένοι, δήλωσε οικονομολόγος της Credit Suisse Group. «Η ζημία δεν είναι σημαντική για τη νομισματική πολιτική. Δεν θεωρώ ότι θα έχει επίπτωση στην αξιοπιστία. Το κύριο καθήκον τους είναι να εγγυηθούν τη σταθερότητα των τιμών και λειτουργικά μπορούν να το κάνουν, ακόμη και με αρνητικό μετοχικό κεφάλαιο», σημείωσε ο οικονομολόγος.

H SNB έχει το στάτους εταιρείας και την πλειοψηφία των μετοχών της κατέχουν τα καντόνια και οι τράπεζες των καντονίων. Υπάρχουν ακόμη περίπου 2.000 ιδιώτες επενδυτές, που λαμβάνουν μέρισμα, αλλά τα δικαιώματα ψήφων τους είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Επειδή τα αποτελέσματα επηρεάζονται πολύ από τις διακυμάνσεις των τιμών των στοιχείων ενεργητικού, ο τριμηνιαίος ισολογισμός έχει μικρή επίδραση στον ετήσιο ισολογισμό, ο οποίος καθορίζει το μέρισμα που καταβάλλεται στην κυβέρνηση και τους μετόχους.