current views are: 2

30 Απριλίου 2015
Δημοσίευση10:58

Moody’s: Στάση πληρωμών δεν οδηγεί σε Grexit

Ο αντίκτυπος από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν πρέπει να υποτιμάται, τονίζει η Moody’s. 

Δημοσίευση 10:58’
αρθρο-newpost

Ο αντίκτυπος από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν πρέπει να υποτιμάται, τονίζει η Moody’s. 

Ο αντίκτυπος από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν πρέπει να υποτιμάται, τονίζει η Moody’s

Σε ανάλυσή του, μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει πως μια στάση πληρωμών δεν θα οδηγούσε απαραίτητα στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Η αλυσίδα των γεγονότων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια έξοδο είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Η Moody’s εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για παρατεταμένη περίοδο», αναφέρει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Moody’s, εάν υπάρξει Grexit, «αυτό θα θέσει ένα σημαντικό προηγούμενο, που θα υπονομεύσει την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης, η οποία είχε σχεδιαστεί για να είναι μη αναστρέψιμη».

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, ο άμεσος χρηματοοικονομικός αντίκτυπος από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι περιορισμένος, αλλά η έξοδος θα υπονόμευε την μακροπρόθεση ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης και θα πυροδοτούσε άμεσα ένα σοκ εμπιστοσύνης στο ευρώ, προκαλώντας αναταραχές στην αγορά ομολόγων.

Όμως, η μετάδοση του ρίσκου στην αγορά ομολόγων είναι μια από τις πιο άμεσες απειλές, αν και όχι τόσο μεγάλη σαν πιθανότητα, όσο το 2012, κυρίως χάρη στη «θωράκιση» από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, όπως αναφέρει η Moody’s.

«Εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, αυτό θα εξυπηρετούσε ως παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα επηρέαζε τα μελλοντικά προγράμματα διάσωσης και τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων, κι επίσης, θα αύξανε, έστω και στο ελάχιστον την πιθανότητα να οδηγήσουν και αυτά σε χρεοκοπία και έξοδο», τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.

«Κλειδί» για το πόσο μεγάλο θα είναι το εύρος της μετάδοσης θα είναι σε κάθε περίπτωση η αντίδραση της Ευρωζώνης σε μια ελληνική έξοδο, αναφέρει η ανάλυση, αλλά μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές συνέπειες στις χώρες της περιφέρειας, που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα χρέους και μεταρρυθμιστικές προκλήσεις.

Πάντως, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να έλθει σε συμφωνία και να αποφύγει τη χρεοκοπία, αφού ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε οι Έλληνες επιθυμούν την έξοδο.


σχετικα αρθρα