Σε διελκυστίνδα προκειμένου να ανοίξει η κάνουλα της ρευστότητας επιδίδονται Αθήνα και Φρανκφούρτη, με την ελληνική πλευρά να ρίχνει το μπαλάκι στο eurogroup προκειμένου να  υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία που θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε χαλάρωση των περιορισμών στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους. 

Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να στείλουν το μήνυμα στην ΕΚΤ ότι η τελική συμφωνία με την Ελλάδα είναι προ των πυλών, ώστε η κυβέρνηση Τσίπρα να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα της δώσουν ανάσα ρευστότητας από τον Μάριο Ντράγκι. 

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει το όριο στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας, εάν «υπάρχει μια συμφωνία στον ορίζοντα» με τους πιστωτές, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Μπενουά Κερέ μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, εξέφρασε τη θέση αυτή σε συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το απόγευμα της Τετάρτης, αναφέρουν τρεις πηγές κοντά στις συζητήσεις. 

Μια απόφαση από την ΕΚΤ να επιτρέψει στην Ελλάδα να ξεπεράσει το όριο των 15 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, πριν καταβληθούν νέες πληρωμές από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρεται. 

Ο ίδιος είπε στους αξιωματούχους στη συνάντηση ότι εάν η Ελλάδα ήταν κοντά σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της για τους όρους που θα συνοδεύουν τη βοήθεια και υπήρχε μια σαφής προοπτική άλλων πηγών χρηματοδότησης για την κυβέρνηση, το όριο στα έντοκα θα μπορούσε να αυξηθεί, αναφέρουν οι δύο πηγές. 

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι αυτό πιθανότατα σημαίνει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις και περικοπές του προϋπολογισμού μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών που επιβλέπουν το πρόγραμμα καθώς και ένα ισχυρό σημάδι από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι περαιτέρω κεφάλαια διάσωσης θα διατεθούν σύντομα. 

«Μια αύξηση στα έντοκα θα μπορούσε να δώσει στην ελληνική κυβέρνηση τα χρήματα που τόσο πολύ χρειάζεται», σημειώνεται σημειώνεται στο δημοσίευμα ενώ εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.