Με στόχο το αργότερο την 11η Μαΐου οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup κινείται η ελληνική κυβέρνηση η οποία αναζητά λύση για συμφωνία με τους εταίρους όσο το δυνατόν γρηγορότερα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εξέφρασε την αισιοδοξία του οτι έχει επέλθει σημαντική πρόοδος που επιβεβαιώθηκε στο EWG και στο BG. 

«Πιστεύουμε ότι θα είμαστε κοντά σε ενδιάμεση συμφωνία το επόμενο χρονικό διάστημα» ανέφερε κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας ότι η συμφωνία πρέπει να πάρει πράσινο φως από τις Βρυξέλλες και στη συνέχεια από το Eurogroup

Μάλιστα η ίδια πηγή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί  έκτακτο Eurogroup, πριν από τις 11 Μαΐου ανάλογα με την εξέλιξη διαπραγματεύσεων. 

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αναβρασμός καθώς τα κρατικά ταμεία στεγνώνουν από ρευστό την ώρα που η κυβέρνηση έχει μπροστά της σειρά πληρωμών τόσο στους δανειστές όσο και στο εσωτερικό. 

Συγκεκριμένα τον Μάιο χρειάζεται τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις, ενώ στις 12 Μαΐου θα πρέπει να βρει 700 εκατ. ευρώ της δόσης προς το ΔΝΤ τα οποία είναι αμφίβολο εάν θα υπάρχουν στα κρατικά ταμεία...

Νωρίτερα στις 8 Μαΐου η Αθήνα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια, ενώ στις 15 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει επίσης πάνω από 1,4 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.

Ακολούθως τον Ιούνιο στις 5 η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μια πληρωμή της τάξης των 240 εκατομμυρίων σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα στο ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 305 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στις 12 Ιουνίου θα πρέπει να προβεί σε πληρωμή περίπου 270 εκατομμυρίων σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα στο ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 344 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από 3,6 δισ ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.

Στις 16 Ιουνίου η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε πληρωμή περίπου 451 εκατ. ευρώ σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα στο ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 573 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 19 Ιουνίου θα πρέπει να προβεί σε πληρωμή περίπου 270 εκατ. ευρώ σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα στο ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 344 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από 1,6 δισ ευρώ σε έντοκα γραμμάτια, ενώ στο τέλος Ιουνίου λήγει η παράταση για την «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης», όπως είναι γνωστή στην Ελλάδα η επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Επίσης στις 10 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από 2 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια και στις 13 Ιουλίου θα πρέπει να προβεί σε πληρωμή περίπου 360 εκατ. ευρώ σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα στο ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 458 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, στις 20 Ιουλίου ωριμάζουν ελληνικά ομόλογα αξίας 3,5 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, ενώ στις 8 Αυγούστου η χώρα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.

Στις 20 Αυγούστου ωριμάζουν ελληνικά ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ.