Με συγκρατημένη αισιοδοξία ξεκινά δειλά η καλοκαιρινή σεζόν για τον εμπορικό κόσμο, που ναι μεν βλέπει την ασταθή πολιτική κατάσταση να κάνει τον 'Ελληνα καταναλωτή να εξακολουθεί να βάζει δύσκολα το χέρι στην τσέπη, διαπιστώνει δε, ότι ο ηλιόλουστος καιρός και οι συχνότεροι έξοδοι στα μαγαζιά, τον κάνει τελικά να υποκύπτει πιο εύκολα σε αγοραστικούς πειρασμούς.

Το πείραμα των ενδιάμεσων εκπτώσεων το Νοέμβριο και τον Μάιο κρίνεται επιτυχημένο από τους παράγοντες της αγοράς, ενώ όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι και η διάθεση των αγοραστών βελτιώνεται, οι αγορές θα γίνονται περισσότερες, έστω και με λιγότερα χρήματα και σε μικρότερη έκταση.

Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει η κυρία Νίνα Δοντά, ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων ρούχων στο Κολωνάκι: «Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, με πολύ κρύο και πολιτική αστάθεια, νομίζω ότι το καλοκαίρι θα πάει καλύτερα για την αγορά. Το θέμα είναι να μας βοηθήσουν λίγο και τα ΜΜΕ, γιατί δείχνοντας τόσο άσχημα τα πράγματα στην οικονομία και στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη, κάνουν τον κόσμο να φοβάται και παρότι μπορεί να έχει πλέον κάποια χρήματα στη διάθεσή του να μην ξοδεύει. Θεωρώ ότι φέτος το καλοκαίρι δεν θα έχουμε τόσο τουρισμό, ο οποίος τρέφει και εμάς τα μαγαζιά, αλλά πιστεύω στη δύναμη της Ελληνίδας καταναλώτριας που θα κάνει τη βόλτα της με τον καλό καιρό και κάτι – έστω και μικρό- θα ψωνίσει για να ανανεώσει την εμφάνισή της».

Θετικά βλέπει την αγοραστική κίνηση για το καλοκαίρι που έρχεται η κυρία Αναστασία Νεοφυτίδου που διατηρεί κατάστημα με επώνυμα ρούχα στο κέντρο της Γλυφάδας:

Κάτι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, κάτι οι ξένοι που έχουν αρχίσει να έρχονται στην Αθήνα και ειδικά στα νότια προάστια ήδη από τον Απρίλιο, και η αγορά έχει αρχίσει να τονώνεται σιγά σιγά. Ειδικά στη Γλυφάδα δουλεύουμε πολύ με τουρίστες, οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει να έρχονται. Τις προάλλες εξυπηρετούσα Ρώσους αλλά και καταναλωτές από το Αμπου Ντάμπι, παρότι θεωρητικά είμαστε ακόμα off season για καλοκαίρι. Κάποια τέτοια δείγματα μας κάνουν πολύ αισιόδοξους και παρότι ζούμε σε μια διαρκή άσχημη κοινωνική κατάσταση, μας δίνουν ώθηση για να ανανεώνουμε το στοκ μας για να δίνουμε το καλύτερο στην πελατεία μας. Πιστεύω, πάντως, ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περυσινό από πλευράς αγοραστικής κίνησης.

«Ο κόσμος έχει αρχίσει σιγά σιγά να παίρνει χρήματα στα χέρια του, αλλά φοβάται» επισημαίνει ο κύριος Αντώνης Αθανασόπουλος, υπεύθυνος καταστήματος με υποδήματα στο κέντρο του Χαλανδρίου. «Τόσα χρόνια οικονομικής "τρομοκρατίας" δεν ξεπερνιούνται εύκολα. Το βλέπω από τους πελάτες που το σκέπτονται να πάρουν ένα πιο ακριβό ζευγάρι παπούτσια και αρκούνται στα πιο οικονομικά. Γεγονός, πάντως, είναι ότι η αγορά αρχίζει να τονώνεται. Είναι θετικά τα σημάδια που έχουμε και ο καλός καιρός πιστεύω ότι θα βοηθήσει. Στο Χαλάνδρι έχει αναπτυχθεί μια πολύ μεγάλη αγορά που έχει χειμώνα καλοκαίρι καλές τιμές και έτσι νομίζω ότι και το καλοκαίρι που έρχεται θα έχουμε σημαντικό τζίρο, καλύτερο ίσως από τις προηγούμενες χρονιές» σημειώνει.

Ο εμπορικός κόσμος είναι συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά όσο η πολιτική κατάσταση δεν αποκτά μια ισορροπία, τόσο η αγορά θα δίνει άνισα αποτελέσματα. Αυτή τουλάχιστον την εικόνα μας περιγράφει ο διευθυντής του Εμπορικού συλλόγου Αθηνών κύριος Σωτήρης Αντωνίου:

Πριν από τον Δεκέμβριο του 2014, η κατάσταση είχε αρχίσει λίγο να σταθεροποιείται. Από τον καινούριο χρόνο και μετά, με όλα όσα γίνονται και την κοινωνική και οικονομική κατάσταση να μην αποκτά σταθερότητα, η αγορά διανύει μια περίοδο στασιμότητας, ειδικά στα είδη μη πρώτης ανάγκης όπως τα ρούχα και τα παπούτσια, για τα οποία ο καταναλωτής σκέπτεται περισσότερο αν θα αγοράσει. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν δεν λυθεί το οικονομικό ζήτημα της Ελλάδας, δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση, ούτε το καλοκαίρι που η ψυχολογία του καταναλωτή είναι καλύτερη και ο εμπορικός κόσμος διαπιστώνει μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Όλοι εξακολουθούν να είναι πολύ συγκρατημένοι. Υπάρχουν μεν κάποια θετικά μηνύματα, αλλά όσο δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με την Ευρώπη, δεν περιμένουμε κάποια σημαντική ανάκαμψη της αγοράς ούτε τους επόμενους μήνες.