Τρόπους διαφοροποίησης των συναλλαγών τους με την ευρωπαϊκή αγορά αναζητούν οι ασιατικές επιχειρήσεις εν μέσω του δυσμενούς κλίματος για τυχόν ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την το Ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο Σανγκ- Τζιν Γουέι επικεφαλής οικονομολόγος της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης (Asian Development Bank) τόνισε ότι «ο ιδιωτικός τομέας προσπαθεί να προσαρμόσει τη στρατηγική του».

«Εάν μία εταιρεία είναι πολύ εξαρτημένη από την ευρωπαϊκή αγορά, προσπαθεί να αναζητήσει τρόπους διαφοροποίησης των συναλλαγών της. Η ίδια η Ελλάδα δεν είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος ή πηγή ροών κεφαλαίων για την Ασία, επομένως η άμεση επίπτωση από την Ελλάδα στην Ασία δεν θα ήταν μεγάλη. Η μεγαλύτερη επίπτωση θα προκύψει από τις συνέπειες της Ελλάδας για την Ευρώπη συνολικά. Ελπίζουμε βέβαια ότι η Ευρώπη θα είναι σε θέση να λύσει το θέμα αυτό».

Ο Γουέι προειδοποίησε ότι η Κίνα πρέπει να έχει συνείδηση των κινδύνων μίας πολύ γρήγορης διεθνοποίησης του νομίσματός της. Η Κίνα προωθεί το γιουάν στην εκκαθάριση και διευθέτηση πληρωμών, υπογράφοντας συμφωνίες με χρηματοπιστωτικά κέντρα, μεταξύ των οποίων, της Φρανκφούρτης, του Παρισιού, του Λονδίνου, του Χονγκ Κονγκ, της Ταϊπέι, της Σιγκαπούρης και της Σεούλ. Το γιουάν κατέλαβε και πάλι την πέμπτη θέση στην κατάταξη όσον αφορά τη χρήση του για διεθνείς πληρωμές, με ποσοστό 2,03% τον Μάρτιο, μετά το δολάριο, το ευρώ, τη στερλίνα και το γεν.