Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει κίνητρα για την ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τις τράπεζες ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο Γιώργος Σταθάκης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, ο υπουργός Ανάπτυξης και αρμόδιος για θέματα κόκκινων δάνειών, αναφέρθηκε στον υπάρχοντα νόμο Δένδια, ο οποίος όμως όπως είπε δεν έχει εφαρμοστεί. «Η βασική ιδέα του νόμου αφορούσε τον συνδυασμό αναδιάρθρωσης και προσφοράς κινήτρων για ρύθμιση», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως τα κίνητρα θα έχουν να κάνουν με υποχρέωση του δανειολήπτη να δίνει το 30-35% επί των κερδών του για την αποπληρωμή του δανείου.  

Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις άλλες δύο κατηγορίες δανείων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, αυτά των στεγαστικών με των μεγάλων επιχειρήσεων. Για τα στεγαστικά, στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας για τη συνολική τους διαχείριση, κάτι όμως που αντιμετωπίζει την αντίδραση των θεσμών. Για εκείνα δε που έχουν λάβει οι μεγάλες επιχειρήσεις, υπάρχει, όπως υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης, κόντρα με τις τράπεζες και έχει αναπτυχθεί συζήτηση για την αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα.

Σε ό,τι αφορά τα συγκεντρωτικά στοιχεία (ως τις 31-12-2014) η κατάσταση στο μέτωπο των δανείων είναι μάλλον αποκαρδιωτική, καθώς περισσότερα από 100 δις ευρώ (από 150 δισ. ευρώ στο σύνολο) βρίσκονται στο κόκκινο. Από αυτά, τα 60 περίπου δις ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια, 25 δισ. ευρώ στεγαστικά και 15 δισ. καταναλωτικά.